Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да откриваме света с минимални средства?

| обновено на 05.03.24 в 10:58
2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Знаете ли, че можете да стигнете до Филипините срещу 50 евро? Това се случва, когато планирате добре и пътувате редовно. Как може да се постигне тази и други дестинации, разказват в ефира на “Нашият ден“ Данaил Алеков, докторант по туризъм и пътешественик, и Димитър Михайлов-Каспър, градска легенда и пътешественик.

Докторантът по туризъм и пътешественик Данаил Алеков споделя своя опит за начините да пътуваме изгодно. С повече от 10 години опит в пътуванията и посещение на 82 държави, той е истински пример за това, че пътуването невинаги изисква големи разходи. Споделяйки своите преживявания, Даниел ни учи как да пътуваме по-икономично.

Той израства с истории за пътувания. За него всичко започва от баба му, която му разказвала за своите пътешествия и преживявания. Тази любов към пътуванията го кара да започне своето приключение в момента, когато се освобождава от семейния дом. По негово мнение, ключовият фактор за икономично пътуване е добрата организация. "Резервирането на хотели и билети по-рано може да спести значителни суми“, казва той. Освен това, редовните пътувания му позволяват да се възползва от програми за лоялност и намаления.

Въпреки че Данаил се радва на много пътешествия, има места, които не би повторил.

"Може би най-трудното място, което съм посетил, беше Африка и то не Северна, а Централна. Едно от най-трудните места за стигане изобщо. Навсякъде бих искал да отида, но има места, на които не бих се върнал, такова е например Конго", казва той.

Най-прочутият храм на Бали – Тана Лот. Снимка: Магдалена Гигова

Другият събеседник по темата Димитър Михайлов-Каспър споделя своя опит с пътуването в Азия и по-специално в Югоизточна Азия. С посещения в над 40 държави и предпочитане на хостели пред луксозни хотели, той разкрива начините да се пътува по-евтино и по-автентично.

"Индонезия е много повече от Бали", споделя Димитър. Той предпочита да си търси настаняване в хостели, за да може по-активно да се включи в местната среда и култура. За него важното не е луксът на хотела, а възможността да комуникира с местната среда.

Димитър препоръчва и отдалечени дестинации, където туристическият поток е по-малък, а атмосферата е по-автентична. Такова е например пътешествието му извън туристическите маршрути в Бали, където може да се потопи в джунглата и да се сближи с местните хора.

В света на пътешествията има много начини да се открива красотата на различни култури и места, без да се изхарчват големи суми пари. Данил  Алеков и Димитър Михайлов ни разказаха как става това.

Слушайте разговора с тях. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10