Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит!

Снимка: bg-patriarshia

Снощи в 22:22 часа от този свят си отиде патриарх Неофит. Причината за смъртта е многоорганна недостатъчност. Негово Светейшество почина на 78-годишна възраст. Ще го запомним с неговите скромност, дипломатичност, благочестив дух и мъдрост.

Патриарх Неофит се ражда на 15 октомври 1945 година в безпартийно и силно вярващо религиозно семейство. Светското му име е Симеон Димитров. Въпреки времената, ограничаващи духовната свобода, той намира утеха зад стените на храм "Св. Неделя" в столицата.

На 14-годишна възраст тръгва по пътя на богословието, като постъпва в Софийската духовна семинария. Продължава образованието си в Духовната академия "Св. Климент Охридски". Три години специализира "Църковно пеене" в Московската духовна академия. Навсякъде се проявява като прилежен и отличен ученик. Когато е на 30 години, приема монашеството в Троянския манастир и се предава на духовния свят с името Неофит. Постепенно достига позицията на втори викарий на патриарх Максим. През годините е диригент на Софийския духовен хор, заема поста Ректор на Духовната академия и Главен секретар на Светия синод по време на църковния разкол. В този ключов момент той изиграва основна роля в преговорите за освобождаването на окупираната синодална палата.

През 2001 е избран за владика на Русе. След смъртта на патриарх Максим през 2013 година Неофит става патриарх на Българската православна църква със силната подкрепа на 90 гласа.

В словата си той винаги призоваваше към мир и благочестивост в един свят, лишен от смиреност. Тази година в посланието си на Богоявление той заклейми руската инвазия в Украйна за първи път.

Какво предстои след неговата кончина? По устав, когато патриаршеският престол овдовее, Светият синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на неговия състав до намирането на наместник-председател. Той, заедно със Синода предприема необходимото за избиране на нов патриарх до четири месеца. След това се избира дата за свикване на Патриаршески избирателен църковен събор. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от подадените гласове, се обявява от наместник-председателя на Св. синод за канонично и законно избран български патриарх и митрополит на София. Отслужва се благодарствен молебен и се извършва интронизация на новоизбрания глава на БПЦ.

От Министерския съвет обявиха, че денят на национален траур ще бъде в деня на поклонението пред Негово Светейшество Неофит. Днес ще разберем кога ще се състои то.

Бог да прости Негово Светейшество българския патриарх Неофит!

Повече чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10