Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова.

Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google Earth и други намерени изображения, които ползват технологии за 3D сканиране.


Начинът, по който Силвия Попова работи със своите живописни платна в пространството на галерията, изважда на преден план нов смисъл. Поставени в средата на залата, пълзящи по пода, те напомнят на големи змийски кожи, изоставени сред камъните.

Изложбата е до 2 юни в галерия "Кредо Бонум".

Разговора в "Артефир" на Велин Манов със Силвия Попова слушайте в звуковия файл.

Снимки: галерия "Кредо Бонум"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Ревю в кутия

"Ревю в кутия" е социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери. Конкурсът съчетава творческия дух и социалния елемент, предоставяйки на млади таланти в модата възможност да се изявят и развият. Насочен е към ученици и студенти с интерес към текстила, облеклото и модния дизайн и талантливи деца и младежи в неравностойно положение...

публикувано на 13.06.24 в 18:17

"Пътят…" на Цветан Казанджиев

Самостоятелната изложба на Цветан Казанджиев показва черните матрици на най-изявените си графични листа, чиито оригинали са заслужили престижни международни отличия. "Пътят…" този път ще бъде не само в цвят, но и в "черно и бяло", защото публиката ще може да види отпечатъци на цветните му оригинали, както и още графики и рисунки.   Авторът..

публикувано на 13.06.24 в 18:05

Унгарски танци на Тенерифе

"Унгарски танци на Тенерифе" е първата книга на Весо Портарски, издадена в България. 25 разказа от личния дневник на автора се превръщат в скечове през погледа на един българин в чужбина, турист в курорти със съмнителни практики, йога инструктор и гост на хайлайф събития. През последните 30 години Портарски живее и твори в Германия, където е..

публикувано на 13.06.24 в 17:36

Вътрешният свят на художника и музикант Венцислав Диков

"Стилът на Венцислав Диков е разностранен – едновременно фигуративен и абстрактен. Графичният аспект също присъства осезателно в творчеството му. Впечатлен съм от чистотата на рисунъка на отделните персонажи. Композициите се характеризират с богата вариантност от геометрични и недотам стандартни, причудливи форми. В добавка, почеркът на художника..

публикувано на 13.06.24 в 13:53