Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

Снимка: https://blagotvoritel.org/

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти.

Станислава Рашева разказа, че конкурсът съществува от няколко години и започнал с инициатива на две момичета от Пловдив. Те се обърнали към фондацията с молба за средства за поставяне на люлка за деца с увреждания в дом за деца. Проектът, наречен “Щастието е”, предизвикал голяма радост и оттогава фондацията подкрепя различни проекти. През годините са реализирани 37 проекта в различни населени места, като темите варират от грижа за деца, лишени от родителски грижи, до съхраняване на музикалното наследство на България и екология.

В последните три години особено внимание се отделя на категорията “Иновативно предприемачество с кауза”. Тази година фондацията получи около 25 проекта, от които на полуфинал са класирани 15, а от тях са избрани осем.

За всички тези 20 години фондацията работи с ученици, деца и учители, като основната целева група са тийнейджърите от осми до дванадесети клас. Фондацията е предоставила над 500 стипендии на ученици с висок успех, които са лишени от родителски грижи. Тези стипендии имат за цел да насърчат тези млади герои, които се борят сами за своето образование.

Освен връчването на грамоти на стипендианти, събитието предостави възможност за среща с доброволците, които спечелиха конкурса "Млад благотворител". Въпреки че победителите бяха обявени през февруари, много от тях не са се срещали на живо до момента. Фондацията ги подкрепя финансово и менторски в разработването на техните доброволчески проекти.

В ефира на предаването се включиха представители на някои от наградените проекти. Елена Велева, ученичка от математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград, разказа за проекта "Еко войни от гимназията", който се класира на трето място. Техният екип се състои от четирима ученици, запалени по екологията и опазването на околната среда. Те разработиха екологичен проект, включващ засаждане на дървета, раздаване на екологично памучни торби и даряване на пчелен кошер на пчеларска ферма с уговорката, че медът ще бъде даряван на деца в нужда.

Светлана Манева, представител на проекта “Мечтаната дреха” от професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария-Луиза" в София, сподели за тяхната инициатива, която помага на абитуриенти в неравностойно положение. Проектът започнал преди осем години и досега са помогнали на около 60 абитуриенти, като осигуряват дрехи за тях.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Чуйте разговора в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26