Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Бръндуша Предеску: Културата е мостът между Румъния и България

Н.Пр. Бръндуша Предеску, посланик на Румъния в България
Снимка: БНР

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску, Извънреден и пълномощен посланик на Румъния, сподели своите виждания относно двустранните отношения между Румъния и България. Преди това тя е заемала редица престижни дипломатически постове, включително като посланик в Нидерландия и постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия, както и генерален консул в Мюнхен. По време на своята 30-годишна дипломатическа кариера, г-жа Предеску е ръководила различни дирекции и отдели в Министерството на външните работи на Румъния.

Повод за срещата е гостуването на румънския струнен квартет "Caree de Asi", поканен от посолството на Румъния в България. Концертът ще се състои на 12 октомври в 19:00 часа в Софийската филхармония, организиран в партньорство с Румънския културен институт и Софийската филхармония. Преводът в ефир бе осигурен от г-жа Ванина Божикова.

По време на интервюто, Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску заяви: "За тези три години, не само наблюдавах, но и се опитвах да опосредствам двустранни отношения между Румъния и България. Те са във всички отношения много добри и наситени, и близки – заради това, че сме съседи, но и партньори в ЕС и НАТО."

Тя подчерта важността на утвърждаването на вековното приятелство между румънците и българите, като заяви: "Нашата мисия е да утвърдим едно приятелство, което е вековно между румънците и българите. Повече от всякога е важно нашите народи да разберат, че са заедно."

Посланик Предеску обърна особено внимание на културния обмен, който според нея играе ключова роля, въпреки че значимостта му не винаги е разбрана. Тя посочи сътрудничеството между обществените медиите на двете държави като особено важно: "Бих започнала с това, че нашите обществени институции – БНР, БНТ и БТА, както и техните румънски колеги – играят важна роля в разпространението на взаимна информация от всички сфери на сътрудничеството. Тези институции, с помощта на нашето посолство, подновиха съществуващи връзки посредством документи за партньорство."

Г-жа Предеску отбеляза, че благодарение на тези усилия, Българското национално радио и Румънското национално радио са подписали нова спогодба в София в началото на миналата година, която предвижда ежедневен обмен на информация.

Тя също така подчерта сътрудничеството между филхармониите на двете държави: "Искам да спомена изключителното сътрудничество между филхармониите на нашите държави, които са първите национални оркестри и двете са с международна известност. Маестро Найден Тодоров само тази година два пъти беше гост на филхармонията в Букурещ, а фактът, че филхармонията на Букурещ често свири в България, показва близостта ни, която е изключително полезна."

Така, чрез културния обмен и сътрудничеството в различни сфери, се затвърждават приятелските връзки между Румъния и България – ключов аспект, който посланик Предеску счита за особено важен в развитието на двустранните отношения.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40