Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влиянието на изкуствения интелект е сред темите на Франкфуртския панаир на книгата

Десислава Алексиева, АБК: Книгите са меката дипломация, те са начинът, по който се представяме пред другите култури

| обновено на 18.10.24 в 10:23
Снимка: facebook.com/svetlozar.zhelev

Тази седмица на най-големия книжен панаир в света – Франкфуртския панаир на книгата – се обсъждат различни теми, включително влиянието на изкуствения интелект в издателската дейност, засилващия се интерес към литературни поджанрове и новите книжни политики. Събитието, което официално започна в сряда, събира автори, издатели и професионалисти от индустрията за пет дни в западния германски град. Сред известните гости са израелският историк и писател Ювал Ноа Харари, автор на "Sapiens: Кратка история на човечеството", и американската писателка и журналистка Ан Апълбаум.

България също има свое представителство на панаира с участието на 27 издателства. Планирани са шест специални събития с български автори и издатели, като подробностите за тях са достъпни в програмата на панаира. Един от важните моменти е отбелязването на 15-годишнината от създаването на Европейската награда за литература, в което ще участва и българският писател Тодор Тодоров, автор на романа "Хагабула".

В предаването "Нашият ден" на БНР, в рубриката "Темите на деня", Светлозар Желев и Десислава Алексиева коментираха събитиет.  Светлозар Желев, койтйо се намира на мястото на събитието, сподели впечатленията си: "Световният панаир на книгата събира повече от 300 000 души в рамките на тези дни, има повече от 1000 автори, наистина е изключително. Във всяка от конференциите, в които участвах в последните дни, има няколко големи теми и неща, които се случват. По време на този Панаир на книгата България и българската литература е наистина много интересна, отново говорим за качеството на българските писатели. Най-важните неща за мен вчера бяха двете представяния и срещи с Елена Алексиева и Тодор Тодоров. Защото най-важното остава да имаме писатели като тях. За мен в момента има ренесанс на българската литература."

Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга", също сподели своите мисли в ефира на "Нашият ден": "Книгите са меката дипломация, те са начинът, по който се представяме пред другите култури. Те са това, което много лесно би могло да промени нашия имидж като нация, те са това, което дава възможност на другите да ни опознаят. Затова е много важно да бъдем част от този форум, в който има над 4300 изложители от най-различни държави, от целия свят. Това е един форум, който отново заявява, че демокрацията е жива, а свободата на словото е важна."

Франкфуртският панаир на книгата тази година затвърждава значимостта си като ключово събитие за глобалната литературна и издателска сцена, с активно участие на България и нейното културно наследство.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

75 години професионален театър в Ямбол

Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за професионален културен институт. През 1949 година, с Указ на театрите в НР България от 27 юни, театърът вдига завеса като държавен професионален институт. Така самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – гласуват се..

публикувано на 18.10.24 в 16:20

Гласовете на Вавилон отекват в Археологически музей – Бургас

"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е изложба , която може да бъде видяна до края на януари 2025 година в   Археологическия музей в Бургас . За забележителната съдба на Петър Матеев , който донася артефактите след участието си през 1876 г. в първата международна археологическа експедиция до Близкия Изток..

публикувано на 18.10.24 в 14:46

Видеореалностите на Калин Серапионов в изложбата "Пред очите ни"

"Пред очите ни " е озаглавена ретроспективната изложба с видеоинсталации на Калин Серапионов , която се откри снощи (17 октомври) в Националната художествена галерия – Двореца. Повече за изкуството на Серапионов, което вече близо 30 години изследва различни модели на общуване, поведение и човешки взаимовръзки, разказва в репортаж за..

публикувано на 18.10.24 в 14:01
New Dance Now

XVI Международен театрален фестивал "Алтер Его" – душевности и континенти

Международният театрален фестивал "Алтер Его" на "Алма Алтер" ще се проведе за 16-и пореден път на сцената на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". В рамките на пет дни от 21 октомври ценителите на експерименталния сценичен пърформанс ще могат да гледат общо 13 спектакъла от три континента. Повече за тазгодишното издание на..

публикувано на 18.10.24 в 13:32

Упражнения по хумор

В редакция "Хумор и сатира" не сме на всяка манджа мерудия, но няма област, тема или събитие, върху които да не сме готови да упражним чувството си за хумор, както ще се уверите в неделя – веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 17.10.24 в 18:10