Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремена Станилова: Насилието се спира с адекватното "Не"!

| Интервю
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“


Какво означава вълната на насилие, която като че ли се отприщи след случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора? Има ли предупредителни сигнали за насилие в семейството, какъв е профилът на насилниците, и има ли психологически техники за неутрализиране на хората, склонни да използват физическа сила. Коментира психотелесният терапевт Кремена Станилова. С нея разговаря Радка Петкова.


- Как си обясняваме толкова жестокост, толкова насилие над един човек. Защо се случва това?

- .......истината е, че в нас дреме едно животно в онзи смисъл, че нямаме социален контрол или осмисляне, когато сме импулсивни и нямаме изградена личностова структура, за да осъзнаваме какво правим на другия човек. Или най-малкото може да осъзнаваме, но да няма грам емпатичност към другия човек. Така че винаги в нас има една такава енергия, която е разрушителна.

Въпросът е, че когато имаме изградени здрави личностови структури, ние търсим решения, които са добри за нас, добри и за другите и имаме социално отговорно поведение, емпатично. Докато тук вече говорим за някаква и психопатия, и социопатия, нещо извън нормата.

- Тоест човекът, който го е извършил според вас е извън нормата или на границата? 

- Ами предполагам, защото такова едно  насилие не е оправдано особено когато е с особена жестокост. Това е изведен до краен предел садизъм. Сега трябва да сме абсолютно откровени и честни пред нас самите - садизмът и мазохизмът са част от болната агресия. 

- И една динамика в отношенията, нали?....

- Точно така......Защото когато ние се закачаме към определен такъв случай, може би някакви части от нас се закачат. Но в нас има и един садист има и един мазохист, макар че в може би в много по-малка степен проявяваме това. Ние всички се шокираме от подобно нещо, но отдолу зад шока ни може да стоят много неща. В триъгълника на Карпман, ние въртим едни роли на контрол, на преследвач, или насилник, жертва и спасител. И обикновено когато сме в ролята на спасителя или този, който се възмущава как е възможно, опитва се да реши някак си нещата, и то доста напористо, твърде възможно е спасителят да се е дистанцирал от себе си, от собствения си вътрешен насилник или пък жертва. Защото е много по-социо, приемливо да съм спасител, отколкото да си призная, че може би в мен има един насилник. 

Истината е, че аз много обичам да наблюдавам комуникацията, нали това е сферата, в която работя. Най-добре този тип садистично общуване се проявява дори от хора, които се манифестираха като спасители в този казус. Тоест онова, което виждаме като крайно проявление, тази физическа жестокост, често е плод на много дълго време неглижиране на садистично поведение, емоционално насилие по-скоро в садистичния спектър. Но пък трябва да знаем, че садистът или насилникът винаги е някъде мазохист или жертва. Тоест не може да сочим непрекъснато с пръст.  Да, жертвата е тази, която е потърпевша, но ние не знаем дори и динамиката /в отношенията, бел.ред./ как тече.

.....какво се е случило, как се е случило? Защото жертвата, макар и потърпевша, тя има своя принос да е там. Не казвам, че жертвата е виновна, но ние ще се откачим от такъв тип и комуникация, и взаимоотношения когато осъзнаем, ако аз съм в ролята на жертва, защо стоим. Може би е имало други белези, които аз не съм забелязала. Може би съм неглижирала много белези на психическо насилие. Истината е, че аз наблюдавам, че много хора дори не разбират, че това е насилие, което се случва...

Казахме, че физическото насилие, е физическо насилие, ОК. Ясно е - ако ни бият, ако ни измъчват, ако дори посягат на имуществото ни, да кажем лишат ни от дом, тоест правят нещо спрямо тялото ни...

.... докато психическото насилие е доста размито и не си даваме сметка, че ние много често сме психически насилници. Примерно ако упражняваме игнор непрекъснато, неглижираме определени неща, цупим се във вкъщи, или пък на приятели и ги наказваме с мълчание. Това е садистично. 

 .... как държавата се отнася към гражданите? Виждате игнор или неглижиране има непрекъснато от управляващите, когато масата кажат определени неща. Не - те имат друг дневен ред. Това си е насилие! Този референдум примерно, който отхвърлиха и минаха през една граница законова и казаха "Не, вашите гласове не са важни". Това е садизъм, само че ние не ги забелязваме тези неща.

Примерно контрола, задушаващата ревност, двойните стандарти и обезценяването....

Вижте в политическото говорене непрекъснато има обезценяване на политическия противник. Сексуални подигравки и омаловажаване. Това е садизъм.

И това се лее повсеместно навсякъде - и от народните ни избраници, като почнем от главата, нали рибата се вмирисва от към главата и стигнем до последния обикновен човек.

- А за профила на насилника?

И понеже ние говорихме за профила на насилника...

Не можем да кажем, че насилникът е нискообразован. Една голяма част от насилниците, перфидните насилници са високообразовани, със статус и дори уважавани в обществото, добре поставени в обществото и социо комфортни.

В същото време дори и борци за каузи.... Когато видим, че някои много се закачат за някаква социална кауза, трябва да видим компенсаторно какво има отзад, дали пък не е неосъзнато нещо, което човек не е отработил.

Така или иначе насилникът няма социален статус, може да бъде много ниско образован, може да бъде и високообразован. Тук белегът на насилника е, че той има едно много силно чувство на контрол, липса на чувство за срам и липса на емпатия или може да играе емпатия, но същото време да няма.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15