Хладилникът в кухнята е уред, който се използва всекидневно. Но дали на Антарктида има нужда от него? И още – имат ли вкус руладините от пингвин. Вкусно ли е киселото зеле на българската база и колко струва ледниковата вода, която употребява дори Дженифър Лопес. С какво са се хранили първите полярници на Антарктида. На тези и други въпроси може да си отговорим, ако прочетем книгата "Антарктическа кухня", с автори полярният изследовател и проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански писател, учен и ръководител на испанската полярна база и журналистът и фотограф Иглика Трифонова, която е била вече няколко пъти на континента.
През призмата на кулинарната традиция, която води началото преди повече от век, изданието представя любопитна информация за самия континент и живота на полярните учени там, за трудностите и опасностите, които те срещат. Над 60 рецепти от 29 полярни готвачи от цял свят, придружени от снимки в автентична обстановка, водят въображението на читателя към атмосферата на едно от най-дивите места на планетата.
А между самите готвачи, които действително са помогнали на полярниците да оцелеят, има и световноизвестни личности, решили да вземат любимия си черпак на едно авантюристично пътешествие.
За любимите ястия в чуждоезичните бази на Антарктида, проф. Пимпирев казва: ……в аржентинската база всяка неделя имаше Миланезе – шницел по Милански. В парижката, скарата с прочутото аржентинско месо е чест гост в кухнята им. В английските бази, всяка сутрин имаше порич, нещо което сега не мога да си представя да опитам, след като 4 месеца всяка сутрин го консумирах.“
Но нека научим повече за Антарктическата кухня от журналиста Иглика Трифонова.
Първото за Кърджали състезание за баристи вече отмина, но емоцията и полъхът на новото, което надпреварата донесе в града, още дълго ще се усеща. В края на миналата седмица 14 участници влязоха в спор кой ще направи най-вкусното кафе и най-атрактивният кафе-коктейл и ще спечели титлата най-добър бариста на Кърджали. Младата Любомира Соколова изпъкна..
Инициативен комитет поема каузата за възстановяване на бюст-паметника на българския лекар, революционер и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, д-р Страшимир Дочков. Роден в Цариград, животът му е неразривно свързан със Свиленград, където работи до последните си дни. Станимир Гелимачев от комитета разказва за инициативата...
Във втората част на предаването, разговарям с Мартин Груев, създател на платформата Шкемб о гайд, от ентусиасти-любители на тази чорба. Защо те вече няма да похапват чорба в заведения и ресторанти, за цените у нас и в чужбина. След това Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция,..
Рамазан Байрам е един от най-големите празници в мюсюлманския календар. Той отбелязва края на 29 или 30-дневния пост, спазван от изгрев до залез слънце през свещения месец Рамазан. Празникът настъпва на първия ден от месеца Шаууал според ислямския календар и е време за радост, прошка и сплотеност. Вярващите се поздравяват с думите „Ид мубарак!“, което..
Представителен танцов състав „Орфей“ при Дом на културата – Кърджали ще вземе участие в Националното фолклорно състезание „Топ 10 Български танцов фолклор“. Конкурсът се провежда за трета поредна година, а за танцьорите от Кърджали това ще бъде второ участие. „Това е ежегодно събитие, насочено към самодейни танцови ансамбли и състави от цялата страна...
Танцовият клуб към спортно-интелектуален клуб "Ахридос" – Кърджали за пети път взе участие във фестивала "Пролетно хоро" във Велинград. "Танцовата формация "Ахридос" е създадена през 2014 година, а първото ни участие беше именно във Велинград, на форума "Спорт за всеки", споделя Величка Радкова. "Оттогава всяка година, вече пет поредни, сме част от..
Какво е общото между математиката и българския език и могат ли да съжителстват заедно в един учебен час? Може ли да бъде пресметнат пътя на приказния герой от българския фолклор до долната земя с формулата за път, време и скорост? Имат ли двата предмета допирни точки , и могат ли математиците да мислят абстрактно? А любителите на..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478