Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева


На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г.
За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева.
Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната дисциплина на разпоредителите с бюджет към общината, ще се намалят разходите, в това число и оптимизация на структурата и числения състав на персонала.
Друга мярка е ползване на временен безлихвен заем в размер до 6 млн. лева. 
На 27 юни предстои и гласуването на плана за финансово оздравяване на общинска сесия и в тази връзка Радка Петкова разговаря с общинския съветник, избран от листата на ПП-ДБ Радослав Милев:
" това е поредният план на община Кърджали за финансово оздравяване. Процедурата е чисто формална, държавата следи показатели на общините и когато определена община има лоши показатели, в повече от 3 от следените мерки, бива принудена да влезе в такава процедура по финансово оздравяване, която е един формален момент, който приема Общински съвет и впоследствие никой не следи дали и как се изпълнява. Най-често това, което се случва към момента с предишните такива планове е, че на следващата година някои от тези 3 критерия, по които в момента община Кърджали има недобри показатели се променя леко и в този случай планът спира да бъде
изпълняван. Това е процедурата, тя чисто формална, има някакъв план, сега доколкото добър и доколко ще изпълни, аз не мога да кажа, но виждам, че за пореден път този план е направен, така че основно нищо няма да се промени съществено в задълженията на общината, защото те са формирани през предишните мандати на господин Азис. И може би около 22 милиона, доколкото видях документите, са задължения към фирмите за сметопочистване и сметосъбиране, които са неразплатени от предишните бюджети. Трябва да знаете, че тези средства, които не са разплатени към фирмите, са договорени, общината ги дължи на фирмите, а същевременно община Кърджали е събрала тези всичките пари от гражданите. Така са направени разчетите, защото такса смет е целева, тя не може да бъде използвана за нищо друго освен за разплащане по договорите за сметопочистване и сметосъбиранено лошата практика на община Кърджали беше да плащат други неща с тези пари и съответно имаме огромни задължения в тази графа. Парите са изхарчени за нещо друго, за какво аз лично не можах да разбера през всичките години, в които съм общински съветник".
КОЛКО СА ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОБЩИНАТА
"...задължения към изхранването на детските градини, до колкото видях близо 1 милион, общо 32 милиона са задълженията, които са записани /в документа, бел. ред./. Аз в началото на мандата на настоящия кмет поисках една справка и ми беше  предоставена за първи път. Там пишеше, че задълженията са от порядъка на 100 милиона. Сега ние виждаме в тези разчети едни 30 милиона. Има и много други договорни отношения на общината, които са  поети и които още не са изпълнени и тепърва ще бъдат изпълнявани...Така че финансовото състояние на общината, в никакъв случай няма да се подобри от този план поради една проста причина. Причината е това, че няма откъде да бъдат намерени париза да бъдат платени всички тези разходи, които са вменени на общината. За съжаление няма как държавата да поеме разплащане на тези ангажименти. А от тук нататък общината всяка година има текущи разходи, които биват поети от бюджета на общинатаТези, които са натрупани в миналото, е много трудно да бъдат разплатени по някакъв начин през общинския бюджет. Така че ние можем да разчитаме според мен лично единствено на държавата в един момент, защото не само община Кърджали е в подобно финансово състояние, има и други общини. И в един момент държавата трябва да поеме тези разходи и да ги разплати, защото иначе спиралата е просто необратима".


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40