Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС губи Кърджали

Разцеплението лишава партията от твърдо мнозинство в местния парламент

3
Спомен от недалечното време, когато ДПС беше единно
Снимка: Мехмед Реджеб

Губи ли ДПС Кърджали?

Това е въпрос, който все повече и политически наблюдатели, и обикновени жители на Кърджали и областта започват да си задават и чийто отговор става все по-актуален. Колкото и да не се признава на висок глас, „Движението за права и свободи“ не е като другите партии и това, което се случва в редиците ѝ оказва влияние на живота в България.

В последните месеци съспенсът в ДПС води по-скоро до объркване, отколкото до развръзката му, особено сред традиционните избиратели на Движението.

Случват се и събития, които решават човешки съдби, а не само партийни.


Само преди ден на заседание на Постоянната комисия по икономическа политика към Общински съвет-Кърджали се случи нещо, което не сме наблюдавали много често. Четирима от шестимата съветниците от ДПС отказаха да подкрепят предложение на кмета на общината. По същия начин същото предложение не беше прието и от Постоянната комисия по законност и обществен ред, след като за него гласува само един съветник от ДПС, а всички останали членове на комисията се въздържаха. Започна да се прокрадва тревога – възможно ли е този разнобой в най-голямата група съветници да доведе до блокиране на работата на Общинския съвет, а и на Общинската администрация, а оттам пък и да доведе до проблеми в общината като цяло?

За какво става въпрос?

Предложението на кметския екип е за промени в Правилника за дейността на общинското предприятие „Обредни дейности“, като аргументите са оптимизация на работата. Една от предложените промени е въвеждане на конкурсното начало при назначаването на ръководителя на предприятието.

Сред въпросите, поставени от общинските съветници по време на  обсъждането в комисиите, бяха защо се прави тази промяна само за конкретното общинско дружество, защо конкурсът ще е само за три години и ред още други.

Мнозинството от членовете от ДПС на постоянната комисия по икономическа политика отказаха да го подкрепят. Потърсихме председателя ѝ Кадир Мустафов за коментар.

„Не сме против по принцип да има конкурсно начало, а сме против да е за конкретното предприятие и за конкретното лице, което е госпожа Моника Атанасова към настоящия момент. Тук искам да подчертая, че не съм привърженик на самия директор. Въпросът беше цялостна концепция да се предложи от страна на Общинска администрация за всички общински предприятия. Ако ще правим конкурсно начало, да не го правим избирателно, а да го направим като цялостна концепция“, каза Мустафов и посочи проблеми, които стоят за решаване в пред дружеството.

На въпрос може ли разнобоят в групата съветници от ДПС да доведе до трудности в работата на ОбС и на администрацията, той подчерта, че са гласували „въздържал се“, а не „против“. Това дава възможност на вносителите на предложението да го обмислят още веднъж и да направят ново, което се отнася за всички общински предприятия и да се разшири като цялостна концепция.

Общинският съветник от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радослав Милев беше сред тези членове на комисията, които коментираха предложението по време на заседанието. В коментара му за Радио Кърджали той посочи, че не е прецедент съветниците от ДПС при обсъждане в комисия да не подкрепят предложение на кметския екип, а след това в зала, на сесия на местния парламент, да гласуват точно обратно. Според него „ще се изчака да минат изборите и тогава вече ще имаме яснота, говорим за парламентарните избори, които предстоят на 27 октомври, и тогава ще имаме яснота вече доколко можем да говорим за някакво разцепление в Движението за права и свободи в Кърджали“.

Милев допусна, че разнобоят в най-голямата група съветници би могло да доведе до затруднения в работата на ОбС и на администрацията, въпреки че личното му мнение е, че общинските съветници трябва да се ръководят от интересите на гражданите, а не от интересите на политическата партия, която ги е издигнала в дадена листа. „Аз винаги съм се ръководил от интересите на гражданите, затова съм гласувал и много решения, които са добри за общината ни, като съм подкрепял предложения на кмета и на ръководството на Общинската администрация. Доколко тези фракции в ДПС ще направят така че да направят на инат на решенията на ръководството на избрания кмет, това е техен проблем. Надявам се да не се стигне дотам и надявам се всички общински съветници да работим така, че градът ни да стане едно много по-добро място за живеене“, изрази надежда Милев.

От източници на Радио Кърджали разбрахме, че тази вечер предстои среща на групата съветници от ДПС, на която вероятно ще стане ясно – кой с кого е.

Потърсихме мнението и на председателя на групата съветници Лятиф Расим, но се оказа, че пътува и след първото изречение в разговора ни връзката пропадна. След това повече не успяхме да се свържем.

От председтеля на Общинския съвет Мухарем Мухарем обаче получихме потвърждение за такава среща тази вечер и обещание, че утре сутринта ще има информация за обсъжданите теми и взетите решения. Председателят уточни, че към момента не може да се говори за затруднения в работата на Общинския съвет или на администрацията, тъй като разнобой в гласуването на предложения е имало и друг път сред ДПС-хората по време на обсъждане в комисия. След това обаче в зала, на заседание на ОбС, гласуването е било общо.

Свързахме се и с директорката на общинското предприятие „Обредни дейности“ Моника Атанасова. Тя отказа да коментира. По думите ѝ предложението е тенденциозно, насочено персонално срещу нея. И повтори това, което каза пред комисията, че ще подаде жалба в полицията за дискриминационно отношение. Отказа коментар и заради отправени към нея директни заплахи. Беше решена, че ако се наложи ще търси правата си и по съдебен път.

Продължаваме да следим темата и да търсим отговор на въпроса – загуби ли ДПС Кърджали и как ще се отрази разцеплението в Движението на живота в региона ни?


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Д-р Фикри Гюлестан: Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията

Д-р Фикри Гюлестан счита, че разцеплението в ДПС е оздравителен процес. Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията, заяви той пред Радио Кърджали. Тази пирова победа няма да работи в дългосрочен план. За регистрацията на "ДПС - Ново начало" д-р Гюлестан казва, че мачът е бил свирен по-рано. И глухият, и всеки нормален гражданин знаят как..

публикувано на 13.09.24 в 14:26

За изминалото денонощие в Кирково е измерено най-голямото количество дъжд

86,6 литра е най-голямото количество дъжд, което е паднало за изминалото денонощие в област Кърджали. То е измерено в Кирково. Това съобщи за Радио Кърджали Красимир Христов - дежурен метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали. В Джебел измереното количество за 24 часа е близо 27 литра, в Ардино 40 литра, в Крумовград 16, каза..

публикувано на 11.09.24 в 12:37
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01