Фестивалът на пататника в Нареченски бани представя вкусовете на Родопите

БНР Новини

В българската кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край и колкото са селата в Родопите, толкова са и различните рецепти за него. Затова на някои места ще ви го поднесат като разновидност на баницата, а на други под формата на голяма картофена палачинка или кюфте. Важното е рецептата да бъде автентична, а картофите да са родопски. Току-що направен, е наистина вкусен...особено ако обичате картофените ястия.Обогатен с най-разнообразни съставки, пататникът носи отпечатъка на родопското село, където го приготвят. На някои места към основната плънка от картофи, лук и джоджен добавят още сирене, яйца, чесън, магданоз и кашкавал.



А ако сте любители на това родопско ястие, което много наподобява испанската тортия, имате възможност да опитате разновидностите му тази събота (21.07), в родопското село Нареченски бани по време на Фестивала на пататника.




Началото ще бъде в 18 ч., като целта ни е да покажем кулинарното богатство на Родопите и да популяризираме българските традиционни вкусове, разказва Алис Муртезова от екипа организатори  на събитието, което се провежда за първи път. Инициативата е на балнеокомплекса в Наречен и на кметството на селото. Отправили сме покани в към много читалища в района, голяма част от тях потвърдиха участието си. Ще има представители и на ресторанти и хотели от района, които също ще се състезават с техните пататници. Ще имаме жури, което ще определи победителите в конкурса. Предвидили сме танци, празнична заря и игри, които ще бъдат свързани с картофите. Нека не звучи нескромно, но тъй като има доста голям интерес към събитието, се надявам да оправдаем очакванията на хората, които ще посетят фестивала. Идеята ни е да го развиваме всяка година и празникът да става все по-популярен и интересен.

Организаторите са се погрижили за доброто настроение на посетителите на Фестивала на пататника с много музика и фолклорни изпълнения. Сред музикалните състави са Забърдовските баби, фолклорна група при читалище село Павелско, танцова формация „Везаница” при читалище „Христо Ботев-1945”, с. Нареченски бани и гайдари.

А за тези, които нямат възможност да отидат на празника, предлагаме рецепта на картофеното ястие от Средните Родопи, за която са ви нужни килограм картофи, 2 яйца, джоджен и сол. Картофите се настъргват и се омесват с яйцето, джоджена и солта. Всичко се изсипва в тиган и се пържи в 1- 2 лъжици олио на тих огън, докато отдолу се получи тъмно златиста коричка. Обръща се върху дъска. После с приплъзване се слага обратно в тигана, за да се запече и от другата страна. За да не остане суров по средата, пататникът се захлупва с капак, докато стои на огъня.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази историйца… и пазете я да не изчезне!" Това казва преди повече от две столетия в своята..

обновено на 24.05.20 в 02:02

Министерството на туризма връчи награди на най-добрите в сектора през 2018 година

Министерството на туризма връчи своите годишни институционални награди в бранша. На стилна церемония във Военния клуб в София бяха отличени победителите в 16 категории, излъчени след онлайн гласуване, провело се в периода 13 ноември – 5 декември 2018 година. Специално видео обръщение до гостите на събитието изпрати председателят на Световния..

публикувано на 12.12.18 в 11:22
Провиралката над село Лиляч, в рамките на мегалитен комплекс.

Провиралките – народно средство за здраве и зачеване

България е малка по своята площ и на картата на Европа понякога по-лесно ще я разпознаете по фóрмата, но не и по името, което липсва. Обаче този, който опознае страната ни, няма как да не признае достойното ѝ място на европейския континент: заради богатата история, щедрата природа, пъстрите традиции и мистериите, които я обвиват. Една от тези..

публикувано на 07.12.18 в 13:27

В Гумощник ценят всеки гост и му подаряват своята богата история

„Боже, благодаря ти, че ни удостои да видим изгрева на слънцето и днес, позволи ни да видим и залеза на този ден“ – с такава молитва и благодарност за живота е започвал всеки нов ден в малкото село Гумощник в близост до Троян. Районът е известен с многобройните си исторически и природни забележителности, а не малка част от тях се намират в с...

публикувано на 07.11.18 в 12:03

В село Косово времето е спряло през XIX век

Сезоните сменят лицата си, а ние – в постоянни мисли за ежедневните битови проблеми, загубваме връзката с природата. Трупаме грижи, години, а неудовлетворението смачква душите ни. Но ако само за един ден се отскубнем от хватката на материалния свят, успяваме да чуем песента на природата, която бързо ни зарежда с безвремието си и изпълва..

публикувано на 29.10.18 в 12:08

Люлин планина – далеч от хората, насаме с природата

Няколко са планините около София, които предлагат възможност на жителите и гостите на столицата да разтоварят сред природата от забързания ритъм и проблемите на пренаселения град. Една от тях е Люлин. Тя е по-слабо популярна сред туристите в сравнение с Витоша, в чието подножие се намира столицата. Затова пък можете да скитате с часове из меките..

публикувано на 26.10.18 в 11:00

На безгрижна есенна разходка из Понор планина

Ако се чудите накъде да поемете на релаксиращ преход в планината през слънчевите дни на циганското лято, можете да спрете избора си на Понор. Това е карстова планина, разположена в централната част на Западна Стара планина. Най-високата ѝ точка е връх Равно Буче (1499 м), за чиято форма можете да се досетите от названието му. Просторните плата..

публикувано на 09.10.18 в 14:42