Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Украйна и европейската перспектива на Киев – акценти при визитата на Росен Плевнелиев в Украйна

Президентът Росен Плевнелиев ще обсъди с украинския си колега Петро Порошенко положението на българското малцинство в Украйна и европейската перспектива на Киев. Плевнелиев ще бъде на официално посещение в украинската столица по покана на Порошенко.

Във фокуса на разговорите на президента Росен Плевнелиев в Киев са състоянието на политическия диалог и търговско-икономическото сътрудничество между България и Украйна, както и двустранните отношения в областта на енергетиката, туризма и образованието.

В програмата на посещението са включени срещи с украинския президент Петро Порошенко, с премиера Арсений Яценюк и с председателя на Върховната рада на Украйна Володимир Гройсман.

Ще бъде подписан нов протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на двете страни до 2019 година. Документът предвижда обмен на специалисти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език и подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна.

Президентът Плевнелиев ще се срещне с представители на украинския бизнес. Държавният глава ще разговаря и с представители на българската общност в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени