Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Полша ще подпишат документи за двустранно сътрудничество в областта на отбраната

| обновено на 28.08.15 в 09:27
Томаш Шемоняк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският министър на отбраната Томаш Шемоняк пристига на посещение у нас по покана на българския си колега Николай Ненчев. В съобщението от българска страна се посочва, че двамата ще подпишат Писмо за намерение за военно-техническо сътрудничество между България и Полша.
Договорът с Русия за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 изтича през септември. В началото на юли Николай Ненчев обяви, че за да се намали зависимостта ни от Русия, този договор няма да бъде подновен и именно Полша ще направи необходимия ремонт на самолетите:
Предполагам, че в рамките на този месец, най-късно следващия, ще получим споразумение, ще получим първоначално два или четири ремонтирани техни двигателя, които ще използваме дотогава, докато е необходимо, след което ще възложим ремонта на 10 или 12 двигателя.

Цената, която Полша иска за ремонта на българските изтребители, е с 1 милион и 200 хиляди лева по-ниска за всеки от двигателите на деветте самолета в сравнение с руската оферта, според обяснението на министър Ненчев. По думите му чрез договор с Полша ще бъдат спестени близо 20 милиона лева: 

Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че не само няма да приземим българската авиация, а ще я направим по-силна. Ако в крайна сметка финализираме, в което аз не се съмнявам, договора с Полша, предполагам, че в рамките на следващата година ние ще имаме достатъчен брой самолети, за поне четири, пет години сами да охраняваме въздушното си пространство.

Вторият български космонавт Александър Александров, който е представител на корпорацията "МиГ" в България, коментира, че Полша няма необходимия лиценз за ремонт на двигателите на МиГ-29 и удължаване на ресурса им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени