Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Снимка: Любо Андреев, БНР

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6". Финансирането е 110 000 евро. 

Направен е анализ и оценка на законодателството за опазване на околната среда в двете държави и нормативната уредба на местно ниво. На тази база е изработен сравнителен анализ и планове за действие в двете общини, които включват добри европейски практики. 

До края на годината ще бъде създаден сайт с информация за проучванията, решенията и действията. 

Делегация от Монтана ще посети Адъяман. 

Успоредно и в двата града ще бъдат организирани летни лагери. В тях ще вземат участие групи от по 30 деца, съобщи Стефан Стефанов, ръководител на проекта

"Седемдневни ще бъдат тези лагери. Децата ще бъдат запознати с биоразнообразието, биоравновесието и опазването на околната среда, в това число - с води и животински видове".

Абдуррахман Тутдере е новоизбран кмет на Адъяман в последните избори тази година. На срещата си с кмета Златко Живков той благодари за помощта от България, и в частност на пожарникари от Монтана, които оказаха след разрушителните земетресения миналата година в окръг Адъяман. Тутдере изрази позицията си за продължаване на сътрудничеството между двете общини и съвместна работа по други проекти.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени