Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Марчел Чолаку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят.

Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за пореден път изрази желание да преговаря и обеща да намери решение на проблема на правителствено заседание следващата седмица.

"Най-близо до сградата на правителството е Музеят по естествена история "Григоре Антипа". При необходимост мога да съм доброволец за 4 часа. Ще пия едно кафе и ще издържа. Това не е проблем", коментира премиерът Марчел Чолаку в отговор на призив на Националната федерация на синдикатите в културата и медиите "КултурМедиа”.

На днешния Международния ден на музеите недоволни служители от общинските музеи протестираха пред Министерството на културата в Букурещ и пред сградата на правителството на площад "Виктория". Те настояват за 20-процентно увеличение на заплатите, което по думите им ще ги доближи до техните колеги в мрежите на училищните библиотеки или университетските музеи. В момента средната заплата в сектора е около 2000 леи (или 800 лв.).

В Нощта на музеите в Румъния, която тази година отбелязва юбилейното си 20-о издание, ще работят 253 обекта, с 50 по-малко от предишни години. Някои от по-важните музеи в страната и в Букурещ ще останат затворени. Сред тях са Националният исторически музей и Общинският музей в Букурещ.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени