Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония.

Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска пропаганда и подвеждащи снимки и клипове.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен още в четвъртък обвини Азербайджан в намеса в Нова Каледония, но без да предоставя доказателства. Азербайджанското министерство на външните работи бързо отхвърли обвиненията и повтори в петък, че страната няма нищо общо с протестите в Нова Каледония.

"Виджиниум" обаче твърди, че най-малко 86 публикации в "Екс" са от профили на хора, които имат връзка с азербайджанската управляваща партия "Нов Азербайджан". Засечени са били подвеждащи обвинения срещу френската полиция, че убива протестиращи в Нова Каледония, привърженици на независимостта", се казва в доклада на ведомството.

Според неназовани официални представители размириците в Нова Каледония са били замислени месеци наред и дори Азербайджан е организирал антифренска мрежа на терен, в това число и чрез финансиране на събития.

Франция и Азербайджан са в обтегнати отношения заради френската подкрепа за Армения във връзка с конфликта в Нагорни Карабах. Франция, в която живее голяма общност на етнически арменци, предостави и военно оборудване на Армения.

Същевременно по-рано днес властите на Нова Каледония съобщиха за един убит и двама ранени при престрелка на барикада, издигната от участниците в размириците, предаде Франс прес. Жертвите на протестите и размириците за една седмица нарасна до шестима, ранените са стотици.

Протестите са срещу електорална реформа, разширяваща базата за местните избори и до хора, които не са пребивавали продължително време в територията.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени