Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият ни алпинист Боян Петров щеше да навърши 50 години

Снимка: личен архив

На този ден през 1973 г. в София е роден големият ни алпинист Боян Петров и днес щеше да празнува своя петдесети рожден ден. Той става първият в света инсулинозависим алпинист, покорил 10 осемхилядника. И винаги се изкачваше без кислород и помощта на шерпи. През пролетта на 2018 г. на път за 8-хилядника Шиша Пангма Боян Петров остана завинаги в прегръдката на планината.

"Осемхилядниците за мен са Космосът. Като си се качил толкова нависоко, около теб е целият свят. Чувството е да бъдеш над всичко. Като се върнеш в София всички проблеми ти се струват мънички, нищожни в сравнение с това, което си преодолял. Така че алпинизмът ти помага да се справяш с всички житейски проблеми", беше споделил Боян на въпрос за това, каква е тръпката да стигнеш до върха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00