Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция оглави класацията за предпочитан партньор от българския бизнес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се допълва от Китай, Великобритания, Италия и САЩ.

Важни за родните предприемачи в международен план са партньорствата в сфери като производство и търговия с машини и оборудване, а също храни и напитки, строителството, транспорта и логистиката.

Първенството в класацията Турция дължи на ръста на двустранния стокообмен. По данни на анкетираните фирми, до октомври 2022 г. износът на български стоки за Турция бележи 34% ръст, а вносът е нараснал с 62%, спрямо същия период на 2021 г.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58