Град Елена, област Велико Търново, посреща хиляди гости за Празника на еленския бут. Майсторите балканджии ще демонстрират в съботния и неделния ден кулинарното си изкуство, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова.
Повече от 1500 еленски бута са приготвили за гостите си домакините. Те посочват, че задължително условие за неповторимия вкус на деликатеса от свинско месо имат тънкостите в неговото приготвяне.
„Месото е от български производители. Единственият консервант, който ползваме, е само сол. Зрее в естествена сушилня, на проветриво място. Изчакваме минимум една година, година и половина“, разкрива част от тайните потомственият еленски майстор Пенчо Трухчев.
Празникът ще бъде съпроводен и с богата фолклорна програма.
В "България днес" на 10 април слушайте: 01:05 Актуална информация от страната и българските общности зад граница 05:30 Прогноза за времето 10:55 Художничката и преводачка Дивна Шалич Лафчиева и..
В петък , 11 април, облачността отново ще се увеличава, но ще се задържи почти без валежи. Привечер на отделни места в Източна България, а през нощта срещу събота и в останалата част от страната ще превали. Минималните температури ще бъдат минус..
В брой 46 на предаването слушайте: За българската емиграция в Кипър и нуждата от български училища за децата на нашите сънародници – интервю с Калинка Панчева, основател и директор на училище „Родна стряха“; Научна монография дава сведения..
Възможно ли е още от 2026 г. предметът "Добродетели и религии" да влезе в учебните програми и вече да бъде задължителен – това е дебат, около който се..
Шофьорите да карат максимум с 130 км в час на магистралите – с десет по-малко от сега разрешената скорост, решиха депутатите от парламентарната Комисия..
В четвъртък , 10 април, облачността ще се увеличи до значителна и ще започнат валежи предимно от дъжд. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската..