Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български медици ще стават инструктори по кардиология

ИСУЛ – Царица Йоанна
Снимка: bg-wikipedia.org

Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" има амбицията да се сертифицира като Обучителен център за оказване на първа помощ към AHA (Американската сърдечна асоциация). Инициативата е на началника на клиниката чл. кор. на БАН, проф. д-р Асен Гудев и е подкрепена от Катедрата по спешна медицина към столичната болница и Дружеството на кардиолозите в България. Целта е да бъдат обучени български инструктори по ACLS (Advanced Cardiac Life Support), които на свой ред да обучават останалите си колеги от България и региона, без да се налага представители на АНА да идват у нас. Подробности разказа д-р Гергана Войнова, специализант в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

"Курсът е много интерактивен, с теоретична и практическа част, със специални манекени, симулация на сърдечни аритмии, обучения за интубация, обдишване и процедиране заедно на всички млади лекари като едно цяло в екип, което е много важно в нашата професия. За съжаление само 8 души имаха право да се включат в този курс, но всички са изключително доволни и за всички беше изключително полезно и видяхме на какво ниво сме в сравнение с Америка и какво можем да подобрим", сподели д-р Войнова.

Тя допълни, че на базата на ресурсите, с които разполагаме нивото е доста добро, докато в САЩ разполагат с повече консумативи и повече хора. И отбеляза, че у нас в Медицинския университет не е много широко застъпено обучението по кардио-пулмонална ресусцитация, като в САЩ то е задължително за всеки, който желае да практикува медицина. Сред акцентите на курса е било да се наблегне за обществено образоване, че при получаване на сърдечен арест първите няколко минути са жизнено важни, тъй като той се случва обикновено в извънболнична среда.

"Българинът не е много ангажиран към здравето си като цяло. Обикновено българинът идва в болницата, когато вече няма на къде и положението му чисто здравословно е доста сериозно. Отлага до последно прегледа при лекаря и вече няма да коментирам, че дори да е имал назначена терапия, не винаги се изпълняват препоръките", коментира д-р Войнова.

Тя посочи, че предстои да бъдат обучени хора, които да бъдат инструктори по кардио-пулмонална ресусцитация. Следващата стъпка е взаимодействието на Медицинския университет - София с Тексаския университет заедно, за изграждането на база, закупуването на манекени и всички необходими неща за провеждането на такива обучения в България. Д-р Войнова посъветва хората да избягват вредните навици и стреса, както и да имат повече физическа активност.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Сградите на Европарламента в Брюксел.

Какво е икономическото бъдеще на Европа

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е..

публикувано на 16.09.24 в 16:55
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1..

публикувано на 16.09.24 в 15:20
Д-р Надежда Тодоровска

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември. Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков? "Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега..

публикувано на 16.09.24 в 14:49
Личи си, че Мирослава Мерекьова обича София

Трима Мерекьови подреждат 75 творби в изложба с акцент за София

Време е почитателите на изобразителното изкуство да се запознаят и добре да запомнят фамилията Мерекьови. Трима творци с тази фамилия дават възможност това да стане по най-подходящия и приятен начин – с изложба. Тя находчиво е озаглавена „ТриМа“ и се открива на 17 септември от 19:00 ч. в галерията на ул. „Оборище“ 5. А триМата са..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

На  16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5  ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор  "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ .  Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна..

публикувано на 16.09.24 в 14:05