Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехът - начин на учене

Снимка: Радио София

UNI4Kids (Университет за деца) е образователна инициатива, свързана с намаляването на напрежението върху деца и родители при кандидатстване за 8 клас. Често задаваните въпроси от родителите са:

  • Как да мотивираме учениците да постигнат мечтите си?
  • Как да се подготвим за професиите на бъдещето?
  • Успешни ученици - щастливи хора.
  • Как да срещнем желанията на децата ни с нашите представи за тяхното бъдеще?
  • Защо резултатите в образованието по природни науки и математика изостават?"
  • "Как да подготвим самостоятелни и отговорни личности?

Подробности по темата разказа Явор Киряков от UNI4Kids. Той е работил в Американския университет в Благоевград с възпитаници от Дома за деца лишени от родителски грижи.

"Тогава видях какъв е ефектът на образованието - едни деца, които наистина са оставени и хвърлени абсолютно на нищото. Децата в институциите, поне преди 10-15 години по начина, по който аз ги виждах бяха наистина отритнати. Те искаха просто да се интегрират, да имат приятели. Ходиха на стандартно формално образование и формално училище с други връстници, които имат семейства, но искаха да се интегрират, да са интересни и те на връстниците си. Видях как за няколко дни проектите, които правихме с другите колеги студенти промениха мисленето на тези деца, мотивираха ги", сподели той.  

Киряков е посещавал международни конференции и отбеляза, че е добре да вземаме от чуждия опит, но всичко трябва да бъде пречупено през собствената ни образователна призма. И добави, че в основата на всичко стои мотивацията и вдъхновението:

"Така създадохме организацията Университет за деца с цел, в свободното си време ние като учители, индустриалци, инженери, преподаватели в университетите да създадем формат, който по най-достъпен начин да предложи науката на учениците. Започнахме с един летен формат "Летни академии", в които за една седмица децата вместо да се плицикат в басейна, защото когато се чудят какво да правят и тогава започват да измислят глупости и щуротии, които дори са опасни, а по-скоро да ги занимаваме. От 10 години всяко лято сме в Еленския балкан от сутрин до вечер, 7 дни в седмицата."  


Киряков отбеляза, че в университета е открил, че най-състоятелна е работата след 4 клас. По думите му за съжаление в България прогимназията (5-7 клас) е "абсолютна дупка".

"Това показва, че до такава степен тези формати на изпитване, на тестване изгубват смисъла си и го размиват в обществото, в ежедневния живот. Какво стойност имат те, как? И то точно там е един от големите проблеми. Така, че фокусът ни е прогимназията. В международен план е доказано, че с деца от тази възраст - 10-11 до 14 годишна възраст е най-смислено да инвестираш усилията си там. Защото тогава се появява самостоятелното мислене при тях, тогава те се откъсват от семействата - ранни тийнейджърски години, юношество, в което те започват да търсят себе си. И ти ако тогава не вдъхновиш детето, ако тогава не му покажеш смисъла защо трябва да бъдеш инженер, какво представлява това, или химик, физик, да правиш експерименти и колко интересен може да бъде животът ти от това, по-късно ние превръщаме, или обществото ни репродуцира едни нещастни хора. Защото те не са открили себе си когато е трябвало, съответно не са намерили смисъла, който да ги мотивира и вдъхновява всеки ден да продължават напред", каза той.

Според думите му и най-интересното видео не може да бъде по-интересно от компютърните игри и това не може да бъде панацея. Панацея може да бъде разнообразното решение за вдъхновяване на деца, а разнообразието идва и чрез по-интересно настояще, а именно да им бъдат показани истински експерименти. По настояване на родителите са били направени и съботно-неделни курсове по биология, роботика, физика и химия. Киряков поясни, че децата трябва да бъдат "овластени", защото те най-добре учат чрез практика и чрез игра. Той сподели, че са започнали и обучение на учители в тази насока.

"Със сигурност един от най-добрите начини да учиш е чрез "Не", чрез отказ. Първото нещо, което като деца учим е да ни бъде забранявано, да ни бъде поставяна граница някъде. Обаче в един момент дали не прекаляваме с тази граница? Аз го казвам като учител, защото ти на едно дете му казваш "не", ама обосноваваш ли се защо? И всъщност децата не намират тази причинно-следствена връзка. Ние за какво говорим в момента - говорим за т. нар. "кариерна ориентация", или мотивиране, показване на детето накъде може да тръгне, къде да отиде. И ще ви кажа, че ефектът, който виждам е много тънък лед. Защото децата разбират, че изпитите за седми клас, или т. нар. "НВО" е безсмислено", посочи Киряков.

В партньорство със Софийския университет UNI4Kids изработват български електронни платки, които ще бъдат предлагани в образованието. Освен това има дистанционен турнир по природни и математически науки за прогимназисти, който е безплатен. UNI4Kids от много години е в партньорство и със Софийския фестивал на науката.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Адриана Бенова

Нещо експлозивно

Катедра „Поп и джаз изкуство“ към Вокалния факултет на НМА представят концерт на джаз-формация София“ и студентите от класа по пеене на Адриана Бенова и от класа по саксофон на Апостол Апостолов в кино „Кабана“ на 9 юни от 16:30 ч. със свободен вход. Заглавието е може би подвеждащо – “What The Funk 2” – така ли е, ще разберем от разговора на Лили..

публикувано на 09.06.24 в 13:49

България гласува за Европарламент заедно с други 19 държави

Днес е вотът за Европейски парламент (ЕП) в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на 720 евродепутати за следващите 5 години. Квотата за нашите представители е 17 души и е определена според числеността на населението. Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия,..

публикувано на 09.06.24 в 12:35

Избирателите в "Младост" повишават активността си

В столичния район "Младост" днес се гласува в 125 секции. Преди обяд активността на гласоподавателите не е била голяма, но в момента се забелязва образуване на малки опашки пред изборните секции, предаде репортер на БНР-Радио София. Право да гласуват имат 92 879 граждани. Някои от тях, които вече са пуснали своя глас, са споделили, че..

публикувано на 09.06.24 в 12:34

В Самоков само в една секция машина е блокирала, там гласуват с бюлетини

В Самоков има 66 изборни секции. От тях една е подвижна и една е в местната болница, съобщи пред БНР-Радио София Венера Милова, секретар на общината. Само на едно място е възникнал проблем с машината и в съответната секция гласуването е продължило с хартиени бюлетини.

публикувано на 09.06.24 в 11:49
Езиците на бирата

Да търсим индивидуалността

Лили Големинова разлиства новата книга на Людмил Фотев "Езиците на бирата" и го превръща от неин уеб-редактор в гост: "Езиците на бирата" са логичното продължение на първата ми книга "Езикът на бирата" от 2009. Тогава нещата бяха като за начинаещи, после избухна крафт-революцията и тук. Честно казано, не вярвах, че нещата ще се развият толкова бързо и..

публикувано на 09.06.24 в 11:42

"Галъп": 4 % е избирателната активност към 9.00 часа

Около 4% е избирателната активност за националните избори към 9.00 часа. Тя е малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2 април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %.  Малко по-висока е активността за европейските избори. Това съобщи Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп..

публикувано на 09.06.24 в 09:49