Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

По повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китайската народна република и България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници, живеещи в България.

Националният конкурс за песен е на тема „копнеж“ - „Древни рими на нов глас – Вечната класика“.

„Китайското посолство правят този конкурс за създаване на нова песен, базирана на китайски поеми. Те избраха 12 поеми от две различни династии. Предизвикателно е, защото стихотворенията не са написани за песни, не са с равни строфи, така че е позволена адаптация“, каза пред Радио София Боян Пинтер.

Конкурсът се провежда в два кръга - подаване на документи за участие заедно със запис/кратко видео на новата песен, като селектираните ще изпълнят песента на живо.

„Могат да бъдат направени на български език и преведени от екипа на Китайското посолство, като най-смелите могат да се опитат да го направят на китайски“, обясни Пинтер.

В конкурса се допускат до участие индивидуални изпълнители, дуети, трио и групи до четири души, с навършени минимум 16 години. Те трябва да представят максимум две авторски песни, по текст на едно от 12-те стихотворения.

Срокът за записване за участие е до 17.00 часа на 9.10.2024 г.

Цялата информация за конкурса е публикувана на сайта на Китайската народна република в България.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56

Транспортираха в музея в Петрич и втората статуя от Хераклея Синтика

С помощта на лебедка, въжета и синджири в Хераклея Синтика бе повдигната и извадена на открито втора статуя на античен мъж, открита на 20 септември, съобщава БГНЕС. Статуята, чиято глава бе открита три дни след торса, бе поставена в саркофаг, изработен и за първата статуя, открита в началото на юли. По-рано през деня кпециален кран я повдигна и..

публикувано на 03.10.24 в 12:52

Радослава Боор представя разказ за плаката и различните му проявления

На 12 октомври, от 12.00 часа, в пространството за изкуство и събития ДОМ, Радослава Боор ще представи разказ за плаката и различните негови проявления. Радослава Боор е графичен дизайнер, илюстратор, арт директор, а много от нейните плакати са свързани със знакови събития за България. От години живее в Прага, но сега пристига в София по..

публикувано на 03.10.24 в 12:49
The Oldie Goldies

"The Oldie Goldies" представя на живо 15-те композиции от дебютния си албум

Суингът набира все по-голяма популярност и скорост в България и поредното доказателство за това е новият албум на "The Oldie Goldies". Формацията е създадена в края на 2019 г. като малък ансамбъл, който се разраства до октет, поради възникнала необходимост, разказаха с усмивка пред БНР-Радио София барабанистът Борислав Петров и..

публикувано на 03.10.24 в 11:45