Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Терзиева е разпоредила изменение на устройствения план на Царево в частта за природен парк "Странджа"

| обновено на 31.01.14 в 16:31
Снимка: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила изменение на Общия устройствен план на Царево в частта за природен парк "Странджа". Неразделна част от този проект ще е екооценката, стана ясно по време на изслушване в Народното събрание на трима министри, поискано от ГЕРБ, за опазване на парк "Странджа" от презастрояване.

В рамките на правомощията ми на 30-и януари разпоредих да започне процедура за изменение на общ устройствен план на Царево в частта, обхващаща природен парк „Странджа”. До края на следващата седмица ще бъде финализирано и ще бъде изпратено за съгласуване с Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата, заяви Десислава Терзиева. През 2008-а г. е одобрен общ устройствен план на Царево. Заповедта се обжалва. Така започва съдебната сага. На 15-и януари 2014-а г. е прекратено производство по заповедта. Един от основните елементи на регионалната политика е устройственото проектиране. Проблемът с общото устройствено планиране на Черноморското крайбрежие не е от вчера. Всеки е бил свидетел на безумни градежи и презастрояване, коментира Терзиева.

До седмица предложението ще бъде изготвено и ще започне и съгласувателната процедура с ресорните министерства.  Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова посочи:

Гарантираме, че на територията на парк "Странджа" няма да има строителство. Изработването на устройствен план, изработването на план за управление е единственият път това да се гарантира. Решението за изменението на общия устройствен план, с неговата сила да спре влизането в сила на плана на територията, подлежаща на изменение, ще позволи подготовката на нова, актуална екологична оценка

На въпрос, отправен от ГЕРБ какво се прави да се избягнат наказателни процедури срещу страната, Михайлова каза, че такива са започвали при всяко управление, включително и по времето на правителството на ГЕРБ. По време на дебатите. От ГЕРБ продължиха да искат обяснения от екоминистерството защо са променили позицията си за по новия устройствен план на Царево, засягащ и природния парк „Странджа“. Лиляна Павлова поиска от НС серия решения:

Предприемане на действия за разработване и незабавното приемане на плана за управление на природен парк "Странджа". Изменението на Общия устройствен план на Царево да бъде предприет и извършен в следващите шест месеца. Възлагане на нова, екологична оценка.

Павел Шопов от "Атака" предложи да бъде приет мораториум върху строителството, за да се спаси парк "Странджа". За да се тушира и общественото напрежение.

За да се тушира и общественото напрежение и да не се даде възможност да се използва това време, през което ще бъдат предприемани,  да бъдат взети мерки за започването на строителството, защото после те няма да могат спрени.

Според МРРБ мерките са достатъчни. Петър Корумбашев от БСП поиска дебатът да бъде разширен за всички черноморски общини:

Защото има черноморски общини, които 6-7 години са без общи устройствени планове. Както виждате, сменят се по две-три правителства, а община без общ устройствен план е без правилник и съответно всеки си прави това, което си иска.

Според коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", днешните решения по казуса "Странджа" няма да спасят природния парк от застрояване, нито България - от наказателни процедури на Европейската комисия. 

Природозащитниците ще изчакат до вторник, за да видят дали Министерският съвет, Народното събрание и главният прокурор ще предприемат нови стъпки по казуса. След това ще внесат национална петиция за защита на "Странджа" в Европейската комисия и Европейския парламент. Тя е събрала за шест дни над 17 хиляди подписа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Депутатите изслушват трима министри за необходимостта от мерки за предотвратяване презастрояването на природен парк "Странджа"

Депутатите ще изслушат министъра на околната среда Искра Михайлова , на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов за необходимостта от спешни мерки за предотвратяване презастрояването на природен парк..

публикувано на 31.01.14 в 07:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер,..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май..

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден..

публикувано на 20.05.24 в 21:00