Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото председателство на ЕС изказа съжаление за резултата от референдума в Швейцария за имиграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работа в Атина публикува съобщение, в което изразява съжалението си за отношението на Швейцария към имигрантите. В ролята си на временен председател на Европейския съюз Гърция коментира резултата като нарушение на правото за свободно движение на хора в рамките на Европа.

Атина предлага Европейския съюз да активизира контактите си с правителството на Швейцария и съвместно да се обсъдят темите за имиграцията.

Гръцките медии коментират референдума като стъпка към политическа изолация на Швейцария от евространите. Предполагат, че Брюксел не би отстъпил пред искане за предоговаряне на споразумението за свободно движение на хора.

По същото време правителството в Атина е под „обстрел” от всички опозиционни партии и дори от коалиционния партньор ПАСОК за желанието за промяна на избирателния закон. Управляващата партия "Нова демокрация" внесе за гласуване в парламента искане да се отнемат избирателните права на легалните имигранти за местните избори. Съгласно действащия сега закон чужденците, които живеят постоянно в Гърция и плащат данъци в страната, имат право да гласуват и да бъдат избирани в местните органи на властта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева. На срещата в пристанищния град Худейда е присъствал и Абдулла Хаджер, съветник по..

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 23 Централна и Източна..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво съобщи на излизане от сградата Бейтула Сали: "Или почетният председател, или председателят на партията..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал "всички червени линии" и обеща  да отмъсти за нападенията . За повишен риск войната в Близкия изток..

публикувано на 19.09.24 в 18:52