Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер Енрико Лета подаде оставка

| обновено на 14.02.14 в 16:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оставката на премиера на Италия Енрико Лета вече е факт, след като той я връчи лично да президента Джорджо Наполитано. До вечерта италианският държавен глава трябва да определи графика за консултации на парламентарно представените политически формации за сформирането на нов кабинет.

До оставката се стигна  поради създалата се конфликтна ситуация между Лета и лидера на партията - кметът на Флоренция Матео Ренци.

Със 136 гласа “за”, 16 "против" и двама въздържали се ръководството на демократите одобри документа на секретаря на партията Матео Ренци за промени в политиката на партията и радикални промени за развитието на страната. Това означаваше, че премиерът Енрико Лета - също демократ, трябва да подаде оставка.

Случаят  е особен, тъй като Матео Ренци, който бе избран на първични избори в края на миналата година за секретар на партията, е убеден, че може да разчита на по-широка коалиция с дясноцентристкото пространство в парламента, в случай че стане министър-председател. Дали това ще се случи и как, зависи от президента на страната Джорджо Наполитано. Той е против разпускането на парламента и нови предсрочни избори, след тези преди година, и държеше демократите да решат сами своя вътрешнопартиен конфликт. Важна подробност е, че все още не е приет нов Изборен закон, за който имат своя уговорка Матео Ренци и Силвио Берлускони. Освен това Италия поема управлението на ЕС от юли тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще участва заместник-министър Лазар Лазаров. По време на форума ще бъдат представени редът и условията..

публикувано на 20.05.24 в 07:59
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 07:55
Джейк Съливан

САЩ отново призоваха Израел да не допуска цивилни жертви сред палестинците

Съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е провел разговори в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и екипа му относно конфликта в Ивицата Газа и нуждата да бъдат сведени до минимум жертвите сред цивилното население. Това предаде Ройтерс, като позова на съобщение на Белия дом. Съливан е подчертал нуждата..

публикувано на 20.05.24 в 07:48

Фондът на фондовете представя инвестиционната си програма на бизнеса и регионите до 2027 г.

Очаква се днес Фондът на фондовете ще представи програмата си за инвестиционната подкрепа на бизнеса и за развитието на регионите през финансовия период до 2027 година. Ще бъдат отчетени и резултатите по финансовата рамка 2014-2020 година. Фондът на фондовете управлява средства по оперативните програми на ЕС за финансова подкрепа на..

публикувано на 20.05.24 в 07:42

Без занятия в частни и държавни университети в знак на протест

Държавните и някои от частните висши учебни заведения (ВУЗ) днес няма да проведат учебни занятия. Целта е насочване на вниманието на политиците към проблемите на висшето образование у нас. Ще се провеждат неотложни дейности като изпити, но административни дейности за студентите няма да се извършват. Медицинският университет в Плевен..

публикувано на 20.05.24 в 07:39

Социалната комисия с извънредно заседание за вдигане на пенсиите

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за..

публикувано на 20.05.24 в 07:32

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задъ;жителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 07:26