Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабиюс: Европейските санкции срещу Русия могат да бъдат наложени още тази седмица

Лоран Фабиюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските санкции срещу Русия могат да бъдат наложени още тази седмица, предупреди френският външен министър Лоран Фабиюс

Санкциите срещу Русия могат да влязат в сила още с референдума за статуса на Крим, обявен за 16-и март - това заяви пред радио "Франс ентер" френският външен министър. Те ще включват замразяване на лични авоари и лишаване от визи за някои руски и украински граждани. Мерките могат да бъдат отложени, ако междувременно Русия откликне положително на предложението за спиране на ескалацията, уточни министърът.

Референдумът за присъединяване на Крим към Русия е незаконен според международното право и ще има тежки последици, предупреди Фабиюс. Според него единственият легитимен вот са президентските избори, насрочени за 25 май. Министърът подчерта, че има доверие в преходното украинско правителство, което е определено с консенсус и по парламентарен път. 

Той увери, че Европа е единна в действията си по кризата в Крим. Всяка страна от Ваймарската тройка търси решение според историческия си опит, а Франция е мостът за оформяне на позицията, смята Фабиюс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дейвид Камерън

Камерън: Санкциите срещу Русия са въпрос на дни

На Русия ще бъдат наложени санкции до дни, ако не последва развитие около кризата на укаинския полустров Крим, заяви британският премиер Дейвид Камерън .  На среща в Лондон днес представители на Европейския съюз се очаква да обсъдят конкретни мерки,..

публикувано на 11.03.14 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като..

публикувано на 08.07.24 в 08:00
На бул.

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата"...

публикувано на 08.07.24 в 07:46