Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва визитата на Барак Обама в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключва официалната визита в Рим на американския президент Барак Обама, която преминава при изключителни мерки за сигурност. Той се срещна с папа Франциск, с президента на Италия Джорджо Наполитано. Премиерът Матео Ренци прие Барак Обама във вила Мадама, където двамата дадоха съвместна пресконференция.

На нея Матео Ренци каза, че са били обсъдени теми по стабилността на Европа и предстоящото управление на Европейския съюз от Италия, както и съвместната дейност със Съединените щати в Средиземноморието за културното и политическото развитие на района, така както е била обсъдена кризата в Украйна. В тази връзка Барак Обама уточни, че в Крим е нарушена териториалната независимост и Украйна трябва да бъде подкрепена финансово. Обама заяви още, че благодарил на президента на Италия Джорджо Наполитано за подкрепата в НАТО и подчерта значението от културно-търговския обмен между Италия и Съединените щати.

Срещата между двамата президенти премина много сърдечно в палата Куиринал, където към разговорите се включиха италианска и американска делегация, водени съответно от външния министър Федерика Могерини и държавния секретар Джон Кери.

На срещата във Ватикана между папа Франциск и американския президент Барак Обама са били обменени мнения по текущите международни събития, спазването на международното хуманитарно право в конфликтните зони и постигане на споразумения за тях. Обърнато е внимание на теми от особено значение за църквата като упражняване правото на религиозната свобода, аборта, имиграционната реформа и прекратяване трафика на хора по света. По време на традиционната размяна на подаръци Барак Обама използва символичния дар от зеленчукови семена от градината на Белия дом, за да покани папа Франциск във Вашингтон.

Барак Обама ще отпътува от Рим утре за Саудитска Арабия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Барак Обама покани папа Франциск в Белия дом

Във Ватикана приключи срещата между американския президент Барак Обама и папа Франциск . Тя ще остане в историята като първата между първия латиноамерикански папа и първия афроамерикански президент на Съединените щати. Чудесно е човек да се..

публикувано на 27.03.14 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин..

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54