Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР участва в грандиозен концерт във Виена за Деня на Европа

Европейският съюз за радио и телевизия чества Деня на Европа с голям хоров концерт във Виена тази вечер. България ще бъде представена от Смесения хор на Българското национално радио.
На открита сцена пред кметството във Виена ще се представят 8 престижни хорови състава от различни европейски държави. Всеки ще изпълнява акапелно по една песен от своята страна и след това ще се присъединява към домакините - знаменития хор "Арнолд Шомберг". Концертът ще завърши с грандиозно изпълнение на химна на Европа - "Ода на радостта".

Това са елитни хорове и нашето пребиваване при тях аз намирам за много ценно, според мен, заслужено признание. Ние ще пеем една великолепна песен на Любомир Пипков "Вранеят се врани коне" - блестящи фантазии върху фолклорни мотиви. Това е много оригинална и красива изразителна песен, каза диригентът на Смесения хор на БНР маестро Драгомир Йосифов.

Концертът "Европа пее" ще се предава пряко от 22.20 часа по Българското национално радио и Българската национална телевизия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отбелязваме Деня на Европа

На 9-и май отбелязваме Деня на Европа. Това е датата, на която през 1950-а година тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии в Париж. Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един-единствен план...

обновено на 09.05.14 в 11:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лоенгрин

Отзвук от Вагнеровия фестивал в Софийската опера

Традиционният Вагнеров фестивал в Софийската национална опера започна на 13-и юни с поредната великолепна премиера на вагнерова опера. След “Рейнско злато“ /2010/, “Валкюра“ /2011/, “Зигфрид“ /2012/, “Залезът на боговете“ /2013/, “Тристан и Изолда“..

обновено на 18.06.24 в 18:53

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Започнаха Летните оперни фестивали. Отзвук от “Вагнеровия фестивал“ в Софийската национална..

обновено на 18.06.24 в 17:35
Маргарита Димитрова

Какво да очакваме на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония"

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат открити 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол . Това каза пред БНР Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".  "Това, което става в Созопол, са едни много..

публикувано на 17.06.24 в 18:55
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото..

обновено на 16.06.24 в 04:42