Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът за президент в Украйна се провежда в сложна обстановка

| обновено на 25.05.14 в 16:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към 11:00 часа местно (и българско) време избирателната активност на президентските избори в Украйна е била 17,52%, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Най-много хора са гласували в района на столицата Киев като там активността достига 22,5 на сто. Най-ниска, очаквано, е избирателната активност в Донецка област - 5,48%, тъй като там проруските сепаратисти призоваха за бойкот на изборите.

Над 36 милиона души са призовани да гласуват. Вотът се произвежда след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданската война. Проруското въстание в източните части и особено в регионите на Донецк и Луганск може да попречи на близо 2 милиона души да гласуват.

В 3-милионния Киев отвориха врати близо 1100 избирателни секции, в които жителите на града могат да дадат вота си за президент и за кмет. Очаква се фаворитът за държавен глава Петро Порошенко, както и за кмет на Киев Виталий Кличко, да гласуват в столицата малко преди обяд. Юлия Тимошенко, сочена като втора в социологическите проучвания, но доста назад в сравнение с Порошенко, ще даде гласа си в родния си град Днепропетровск. Бюрата затварят в 20 часа, когато ще бъдат обявени и първите прогнозни резултати. 

Голяма опашка се образува в изборната секция в Дома на офицерите в Киев, където гласува фаворитът Петро Порошенко.  Като изчакваше реда си на опашката, Порошенко каза, че гласува срещу хаоса, за въвеждането на ред и за надежда за членство на Украйна в Европейския съюз. На въпрос на "Хоризонт" дали не се бои от близкото настъпване на евроскептицизма, какъвто вече има в България, той отговори, че по-скоро не, очаква еврооптимизъм, като добави, че това усещане зависи от властта. Ако усещането се проявява в това, че ще преодолеем корупцията, ще изградим добра съдебна система и създадем добър инвестиционен климат, по-добро медицинско обслужване и образование, това означава и повишаване качеството на живот, каза известният като шоколадовия крал Порошенко и добави, че желае това на Украйна и искрено на България.

Стаичките, в които хората гласуват, са много, но въпреки това има опашки. Причината е, че желаещите да гласуват идват непрекъснато и процесът на гласуване се забавя. Ако се съди по вота тук, сигурно ще се сбъднат прогнозите за висока избирателна активност, поне в западната част. Повечето хора отговарят, че са гласували за Порошенко. Младо момче каза, че му има доверие още от времето, когато е управлявал Виничка област. Лидерът на партия "Удар" Виталий Кличко се отказа от президентската надпревара в полза на Порошенко и се кандидатира за кмет на Киев като двамата създадоха и общ предизборен щаб.

Началото на вота беше предшествано от съобщения за пробив в системата на Централната избирателна комисия, което би довело до ръчно преброяване на бюлетините. Съобщението беше приписано на вътрешния министър Арсен Аваков. По-късно той самият го опроверга, като каза, че тези изявления са фалшиви и имат за цел да попречат на нормалното провеждане на вота.

Под въпрос остава провеждането на изборите в размирните Донецка и Луганска области, където според Министерството на външните работи и Главната прокуратура се работи за провалянето им. Има много сигнали за окупиране на изборни бюра, изхвърляне на избирателни списъци, дори и похищения на членове на избирателни комисии.

В Славянск, Донецк и Луганск няма да се проведат избори за президент на Украйна, съобщи прессекретарят на Централната избирателна комисия Константин Хивренко. В тези градове дори не са доставяни изборни бюлетини, подчерта той. Председателят на ЦИК Михаил Охендовский съобщи, че в Донецка област избирателни бюра са отворили врати само в 7 от 22-та окръга, което е едва 17,5 %. В съседната Луганска област може да се гласува в два от 12-те окръга. В Мариупол обаче се гласува почти във всички изборни бюра в града. Охендовский поясни, че системата на избирателната комисия работи нормално, въпреки появилите се информации за хакерска атака.

Жителите на двата района открито заявиха, че ще бойкотират вота:

Ние сме с впечатлението, че не ни обичат, че на власт са хора, които не обичат своя народ. Именно затова и не искаме да гласуваме за тях. Няма да гласуваме, защото участвахме в референдума за Донецка народна република и естествено гладувахме "за". Просто няма да гласуваме. 

Над пет хиляди души са включиха в протестен митинг срещу изборите в центъра на град Донецк. Демонстрантите преминаха по централните улици на града и се събраха около резиденцията на местния бизнесмен Ринат Ахметов, разследван за корупция и укриване на данъци, който категорично се обяви против провъзгласяването на Донецка народна република. Демонстрация срещу президентския вот има и в град Харков, като в нея участват няколко стотин души. Хората издигнаха плакати с надписи: "Избори без избор!" и "Не на кървавия вот!". Участниците заявиха, че за тях единственият легитимен президент на страната е Виктор Янукович.

Вчера премиерът Арсений Яценюк направи обръщение към украинските граждани, в което заяви, че е направено всичко, за да бъдат проведени изборите по честен начин. На, по думите му, бандитите, заяви, че не им е останало много време да тероризират гражданите. Яценюк призова гражданите да гласуват по съвест:

Никой вече няма да ви краде гласа. Само вие може да го упражните. Направете избора си според вярата и съвестта си. 

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов изчака реда си, за да гласува, след което заяви, че с този вот страната ще завърши изграждането си: След всенародните избори за президент ще имаме завършена архитектура на властта в Украйна, всички институции на властта и държвата ще бъдат изградени. Това е много важно за стабилизацията на ситуацията в Украйна, за да можем уверено да вървим заедно към европейското и демократичното си бъдеще.

ОССЕ отзова по-голяма част от наблюдателите си на президентски избори в Украйна от Донецка област от съображения за сигурност, съобщи източник от организацията. Няколко наблюдатели ще останат само в най-западните градове на областта. По-рано ръководителят на мисията за Украйна Илка Канерва изрази съмнение, че президентският вот в Луганска и Донецка области ще се проведе в спокойна обстановка и по правилата.

Италиански журналист и неговият преводач са загинали в Славянск, съобщиха от местните сили за самоотбрана. Заедно с тях бе ранен френски фотограф на свободна практика. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11