Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският бас Феручо Фурлането идва в България за откриването на новия сезон на Софийската опера и балет

Снимка: Софийска опера и балет

Световно известният италиански бас Феручо Фурлането идва за пръв път в България за откриването на новия сезон на Софийската опера и балет на 20-ти септември. Операта "Дон Карлос" от Верди, в която звездата от Италия ще влезе в ролята на Филип Втори, е по повод честването на юбилея на Борис Христов.

С представлението се отбелязват и сто години от рождението на оперния режисьор Михаил Хаджимишев. С премиери на сцената ще бъдат и оперите "Самсон и Далила", "Тристан и Изолда" и "Ловци на бисери".

Най-малките почитатели могат да се насладят на мюзикъла "Бременските музиканти" на Александър Владигеров, балетът "Спящата красавица", операта "Хензел и Гретел" и много други.

Директорът на операта академик Пламен Карталов добави: В репертоара на театъра остават класически заглавия, любими за публиката, и в един набор от абонаментни цикли нашата публика може да си закупи билети с намалени цени според своя вкус и избор на серията от спектакли, включени в тази абонаментна програма.

Маестро Карталов изрази признателността си към публиката, като подчерта, че все повече чужденци идват в България за представленията на Софийската опера и балет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оркестър за народна музика на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври. Това разказа в предаването "Хоризонт за вас" диригентът му  Димитър Христов. "Започваме 72-ри творчески сезон.  Най-видими са нашите концертни изяви, за които билетите свършват няколко седмици по-рано.  Отриваме доста ударно. Имаме поводи - два юбилея. Единият..

публикувано на 11.10.24 в 16:14

Разговор с Бистра Льошевалие в Националната галерия

Девет дни преди приключването на изложбата "Бистра Льошевалие. Ретроспектива", която беше открита през юли тази година, Националната галерия организира събитие с присъствие на авторката. Френската скулпторка с български произход специално идва от Париж за първи по рода си публичен откровен разговор с нея, който ще бъде днес от 18 часа. Модератор..

публикувано на 11.10.24 в 12:25

Балет "Арабеск" открива сезона с "Тайната Данте" по музика на Румен Бояджиев-син

На 11 октомври от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър  Балет “Арабеск” ще предложи на своята публика най-новата премиера на хореографа Асен Наков - “Тайната Данте” . Втората премиерна дата е 20 октомври. Музиката за балета написа композиторът Румен Бояджиев-син.   “Тайната Данте” е проект на екип съмишленици, в който участва..

публикувано на 11.10.24 в 09:59

"Поглед - Екология и технологии" в няколко софийски галерии

"Поглед - Екология и технологии" е платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологичните проблеми чрез експерименти с нови материали и технологии. От утре до 25 октомври ще могат да се видят художествени творби с иновативни технологични средства, както и да се види как креативно се интерпретират..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Александър Димитров - изложба

Александър Димитров открива изложба на 12 октомври в Севлиево

"Малък свят. Мой малък свят"- така се нарича изложбата на пловдивския художник Александър Димитров, която галерия "Видима" в Севлиево ще представи пред публиката на 12 октомври.  Откриването на изложбата съвпада и с началото на есенните празници и празника на град Севлиево, а художникът за пръв път ще се срещне с ценителите на изобразителното..

публикувано на 09.10.24 в 16:08
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15