Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти с техника са влезли в завода в Горни Лом, с близките на работниците работят психолози

| обновено на 02.10.14 в 11:42
Снимка: БГНЕС

Екип от четирима специалисти е влязъл със специализирана техника във взривилия се вчера завод за производство на боеприпаси в с. Горни Лом.

Екип на БЧК-Видин е на мястото на взрива в село Горни Лом. Директорът на регионалния клон на организацията Цветелина Петрова каза, че с местните жители работят психолози:

С трима психолози сме от снощи тук. Веднага при пристигането ни се наложи да се окаже първа психологична помощ на родител на лице, което е работило, било е на смяна в предприятието в този ден. Цялата нощ бяхме тук, сутринта също психолозите ни започнаха работа, тъй като имаше семейства, близки на хора, които са работници в предприятието.

На мястото на инцидента непрекъснато ще има психолози, всеки ще може да получи помощ. Според психолога Катя Райчева, липсата на информация и конкретни данни за техните близки, които са били на работа по време на взрива, допълнително усложнява ситуацията. 

Професионалисти ще работят и ще помагат преди всичко на семействата на загиналите хора. Аз много се страхувам, че броят на жертвите ще надмине общия брой на жертвите по време на наводненията, но нека да не съм лош пророк. Трябва да получим обективна информация и на базата на тази информация БЧК ще вземе решение  за помощта, която трябва да се направи. Имаме готовността и сме готови отново да протегнем ръка на тези хора, каза и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Ето какво сподели  Димитър Димитров - баща на един от работниците, който е бил на смяна във времето на експлозията: Не знам защо се случи това нещо, не мога да кажа нищо. Синът ми работеше там година и половина. Това беше единствената възможност за него. Той започна работа на 24 години. Ако смятате, че това е възрастта, в която трябва да се започне да се работи, при положение, че искат да направят 40 години трудов стаж. Смятайте при 65 години кога ще ги направите.

По неофициална информация 15 души са били в завода по време на взрива.

Няма пострадали деца и ученици след експлозията, показва проверка на Регионалния инспекторат по образованието - Видин, назначена от Министерството на образованието. 

По информация на Людмила Борисова - директор на основно училище "Христо Ботев" в селото,  не са констатирани нарушения по училищната сграда. Сред работниците, които продължават да са в неизвестниост от вчера следобяд, няма родители на ученици.

Днес в училището са започнали учебни занятия. При необходимост има готовност от страна на министерството за съдействие и изпращане на психолог, който да намали тревожността у децата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Йордан Христосков

Йордан Христосков: Смята се, че 15 души са били на работа по време на взрива

Министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков заяви, че се смята, че 15 души са били в завода по време на взрива. От тях – трима ръководители и 12 работници. Министърът каза, че има надежда, че някой може да не е бил там. В момента..

публикувано на 02.10.14 в 09:24

Специално оборудван екип на МВР ще влезе във взривения в Горни Лом цех

Специално оборудван екип на Министерството на вътрешните работи ще влезе във взривения в село Горни Лом цех, съобщиха от ведомството. Вече са направени снимки на терена от безпилотен самолет. 15 души от завода за боеприпаси в Горни Лом все още се..

обновено на 02.10.14 в 10:07

Ваньо Костин: Ако питат мен, този завод трябва да се закрие!

Ваньо Костин - кмет на Чупрене каза в предаването "Преди всички", че  хората, които работят в завода в Горни Лом са около 60-70 човека. От Чупрене няма хора . Какви са условията - не мога да ви кажа. Достигала е информация до мен, но не съм видял и..

публикувано на 02.10.14 в 09:21

Все още няма официално потвърдена информация за жертви в Горни Лом

Все още няма официално потвърдена информация дали има жертви, колко са те и каква е причината за вчерашната експлозия в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом. По неофициални данни, в момента на взрива в цеха е имало хора. Малка е надеждата да..

обновено на 02.10.14 в 08:52
Гл.комисар Николай Николов

Гл. комисар Николов: Още няма данни за наличие на живот в района на взрива в с. Горни Лом

Експлозията, която избухна в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом, е взела жертви. По неофициални данни, цифрата на загиналите варира между 10 и 15 души, които в момента на взрива са били в помещението. Все още обаче няма официално..

публикувано на 02.10.14 в 04:03

Има жертви при взрива в завода край село Горни Лом

Взрив е избухнал във видинското село Горни Лом. По първоначална информация, става дума за експлозия в цех за обезвреждане на боеприпаси. Жертвите при взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом са над 10, сочи неофициална..

обновено на 01.10.14 в 23:11
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя..

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви..

публикувано на 07.07.24 в 20:42