Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за гарантиране на влоговете тества системата за плащане на вложителите в КТБ

Снимка: Капитал

Фондът за гарантиране на влоговете в банките провежда тестове на системата за изплащане на средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". В съобщение до медиите от Фонда са категорични, че се обмислят варианти за допълване на сумата, необходима за изплащането на всички средства, независимо че към момента няма официално решение за съдбата на банковата група. От Фонда са изпратили и писмо до Европейския банков орган, в което са потвърдили притесненията си, че вложителите нямат достъп до парите си, но с цел опазване на финансовата стабилност трябва да има пълна координация между отговорните институции.

Във Фонда за гарантиране на вземанията има 2,1 млрд. лева, които са недостатъчни за изплащането на пълните суми на вложителите в Корпоративна търговска банка и банка "Виктория", които имат право на това. Затова съвместно с Министерството на финансите се обмислят варианти за набавянето на нужните още 1,7 млрд. лева – или чрез емитиране на облигации, гарантирани от държавата, или чрез заеми от местни и чуждестранни банки.

От Фонда са категорични, че при евентуално отнемане на лицензите на едната или двете банки от групата на Корпоративна търговска банка всички вложители, чиито спестявания са гарантирани по закон, ще имат достъп до парите си в законоустановения срок, а именно 20 дни след отнемането на лиценза. Гарантирани по закон са вложенията до 196 000 лева, при условие че не са договорени специални условия по тях. Ако влоговете са в чуждестранна валута, те се изплащат в лева по курса за деня, в който започне изплащането.

Тъй като вложителите са много, Фондът обмисля вариант изплащането да стане чрез няколко обслужващи банки. Банката или банките, чрез които ще се изплащат гарантираните влогове, ще бъдат избрани по специални критерии и ще бъде изготвен график за работа. Вложителите ще имат право да изтеглят парите си, да ги преведат по сметка в друга банка или да ги оставят по сметка в обслужващата банка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Румен Гечев: КТБ вече не може да бъде оздравена

Румен Гечев от БСП коментира в предаването "12+3" темата за КТБ: Нашата позиция е непроменена от  лятото. Последните три различни одита показват, че сме били  прави. Законът трябва да се изпълни и държавните институции тря/ва да си  изпълнят..

публикувано на 24.10.14 в 12:55

Константин Пенчев: Не вярвам на нищо, което се случва с КТБ

КТБ ѝ се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Това каза омбудсманът Константин Пенчев. Първите..

публикувано на 24.10.14 в 09:55

Друга банка да "погълне" КТБ бил най-добрият вариант

В момента ситуацията е такава, че марката КТБ е увредена непоправимо. Едва ли тази банка може да бъде спасена, ако в нея се наливат каквито и да е било средства - това няма да предотврати паниката. Обещание за спокойствие може да даде само държавата или..

публикувано на 24.10.14 в 09:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов храм отвори врати в с. Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият Божи дом е посветен на "Св. Великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Ученици от Монтана и турския град Адъяман с летни еко-лагери по съвместен проект

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере посети Монтана. Съвместно с 4 ОУ "Иван Вазов" те изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на клима по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция "Интерег 6"...

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по представителство на жените в НС и бизнеса

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор. Това заяви в София бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън. Тя дойде в столицата за..

публикувано на 18.05.24 в 15:26
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Близо 10 000 души са евакуирани от домовете им в Харковска област след руските атаки

Руските власти съобщиха за един загинал при украинско нападение с дрон в Курска област. В интервю за Франс прес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му разполага само с една четвърт от необходимите системи за..

публикувано на 18.05.24 в 14:57

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани...

публикувано на 18.05.24 в 14:00