Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1,5 млрд. лева е бюджетният дефицит в края на септември

Снимка: БГНЕС

Близо 1,5 млрд. лева е дефицитът в държавната хазна в края на септември, като сумата надхвърля планирания минус в бюджета за цялата година. Това сочат данните по консолидираната фискална програма.

Като основен проблем за разрастването на дупката в бюджета от финансовото министерство посочват сериозен ръст на социалните и здравноосигурителните плащания, както и временно спрените пари по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Размерът на фискалния резерв към края на септември е 8,8 млрд. лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бюджетният дефицит може да достигне близо 4%, обяви Менда Стоянова

Дефицитът в бюджета може да достигне до близо 4%, а страната ни задължително ще трябва да поеме поне 4 млрд. лева нов дълг. Това заяви председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова след срещата на депутати с финансовия министър. Дефицитът,..

публикувано на 30.10.14 в 19:23

Нов дълг от 4,5 млрд лева и 3,6% дефицит с актуализацията на бюджета

Правителството внесе в Народното събрание предложението си за актуализация на бюджета. Предвижда се да бъде поет нов дълг от 4 и половина милиарда лева, а бюджетният дефицит да се повиши до 3,6 процента от Брутния вътрешен продукт при еврпопейска норма от 3..

публикувано на 28.10.14 в 13:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3..

публикувано на 29.06.24 в 11:20

Петима загинали при атака с дрон в Курска област

Петима души са загинали при атака с дрон в руската Курска област, съобщи областният управител в Telegram. По думите му, сред жертвите има и две деца. Министерството на отбраната на Русия заяви, че са били обезвредени  6 украински дрона над..

публикувано на 29.06.24 в 11:08

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки..

публикувано на 29.06.24 в 10:57

Ясен Георгиев: Може да забележим изместване на фокуса към това как Европа да бъде по-самодостатъчна

Свикването на предсрочни избори във Франция изправи международните финансови пазари на нокти и дори се заговори за евентуална намеса на Европейската централна банка. Не се стигна до това, но остават опасенията от икономическите заявки на новите френски..

публикувано на 29.06.24 в 10:34

Празник на билките, планината и туризма се провежда в Троянско

В местността "Айдушко сборище" над троянското село Балканец се провежда традиционният празник на билките, планината и туризма. За 19-та поредна година Троянският балкан ще събере любители на планината и билките. Гостите на празника ще могат да си..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш..

публикувано на 29.06.24 в 10:16