Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Антон Дончев получи държавната награда "Свети Паисий Хилендарски"

Антон Дончев
Снимка: БГНЕС
Писателят Антон Дончев получи държавната награда "Свети Паисий Хилендарски" на церемония в Министерския съвет.

Наградата връчи служебният премиер Георги Близнашки за изключителния принос на академик Дончев за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.

Авторът на романа "Време разделно" призова да не се противопоставят българските на европейските ценности.

Непрекъснатото споменаване на европейски ценности предизвиква известно недоумение, защото аз не виждам с какво нашите български ценности се отличават от европейските ценности. Някои са имали империя от тука до китайската стена, били са толкова големи, че са били трудно да се делят, защото са нямали център, за да ги управлява и сега имената им ги знаят само специалистите. Докато ние сме си били тука, с едно и също име, защитавали сме едни и същи ценности и сме ги договаряли до ден днешен. Така, че спора за това кой е европеец, кой не е европеец не се отнася за България
, заяви акад. Антон Дончев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Бургас, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч и Габрово, както и София-град и София-област. Днес над по-голямата част от страната..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02