Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се готви да посрещне новата 2015-та година

Изпълнители от всички жанрове ще зарадват решилите да посрещнат новата година на площад "Александър Батенберг" в София. Концертът "Сцена под звездите" за поредна година се организира от Българската национална телевизия и Столичната община.  Той ще започне в 22 часа и ще продължи след полунощ.  Тази година водещи ще бъдат актьорът Стефан Щерев и Мария Андонова, позната на зрителите от предаването "Здравето отблизо" по БНТ.  На сцената ще се качат изпълнители от всички жанрове - Маргарита Хранова, Любо Киров, Стефан Вълдобрев с групата си "Обичайните заподозрени", Калин Вельов с неговата формация. Пред хората на площад "Александър Първи" свои песни ще изпълни и младият певец Константин Белчев, който само преди месец представи първия си албум "Свръх доза любов".  Организаторите обещават и фолклорна програма. Концертът ще се излъчва пряко по БНТ 1 и БНТ Свят.

Столичната община и през тази новогодишна нощ ще осигури движение на градския транспорт. През нощта срещу Нова година ще се движат трамвайни линии - 5, 7, 8, 10, 12, 18, 20, 22, тролейбусни линии - 1, 2, 4, 5, 7, 9, и  автобусите с номера  - 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213, 604. Метровлаковете също ще са с нощно разписание и ще са на интервал от 20 минути. На 1, 2, 3, 4 януари  по празнични разписания ще работят трамваите 1, 4, 5, 7, 8 и 19, тролейбусите 1, 2, 4, 5, 6, 7 и 9, като и всички автобусни линии. Празничните разписания от 1 до 4 януари ще важат и за метрото.

Богата програма очаква пловдивчани, които посрещат 2015 - та на площад „Стефан Стамболов“. Носителката на наградата за най-добрата българска диджейка за 2012 - та година Koki, DJSilver и едно от най-известните имена на немската хип хоп сцена – DJScream ще открият новогодишната нощ в Пловдив.  Празненствата ще започнат точно в 22.00 часа. Едно от най-актуалнитите имена на родния музикален пазар в момента – Криско ще се качи на сцената в първите часове на новата година, за да поздрави пловдивчани и заедно с тях да изпълни най-големите си хитове. Актрисата и певица Деси Тенекеджиева ще зарадва публиката с хаус - ремикси на някои от най-известните си хитове. По традиция, Новата година ще бъде посрещната с танци и хора с изпълнителите от Ансамбъл „Тракия“. В последните минути на 2014 - та присъстващите на площада заедно ще гледат на живо речта на президента на видео стена, ще прозвучи химнът и ще последва красивата празнична заря.  За поредна година Община Пловдив планира и атрактивна новогодишна илюминация, която ще се изпълни от три огневи точки - площада пред Община Пловдив, Сахат тепе и хълм Бунарджика. Отделно група диджеи ще вдигат адреналина на веселяците на пл. "Съединение". От общината са разрешили забавата на младите хора, която е за тяхна сметка.

Празничният концерт във Варна започва в 23 часа до входа на Морската градина. Водещ ще бъде Деян Славчев - Део, а сред изпълнителите са Миро и неговия балет, звездата на българската естрада Георги Христов и групата БТР.  На сцената ще излезе и младата Емилия Валенти - участник в популярния музикален формат "Гласът на България". За любителите на фолклора са подготвени изпълнения на "Канарите" и фолклорен ансамбъл "Варна". С настъпването на новата 2015-та година ще прозвучи химна на България и небето над морската столица ще бъде озарено от празнична заря. Концертът ще продължи до около 3 часа на 1-ви януари. По традиция и тази година автобуси на общинската фирма "Градски транспорт" ще превозват безплатно пътници до центъра на града в новогодишната нощ. Безплатно пътуване в празничната нощ обещава и частна фирма, която обслужва част от транспортната мрежа на Варна.

В Добричко изпращат старата и посрещат Новата година с рок-концерти, вино и баница с късмети.

В Тервел празничното хоро ще бъде подгрято с червено вино. В Каварна новата година традиционно ще бъде посрещната с много рок. В Генерал Тошево освен вино, ще има и добруджанска баница с късмети.

След семейното посрещане на Коледа за Нова година добруджанците предпочетоха ресторантите по морето. Всички куверти са продадени. В Балчик, традиционно, най-много гости има от Румъния.

Смолянчани и гостите на града ще посрещнат новата година с веселие в Амфитеатъра в областния град. По традиция пред сцената на открито ще бъде запален бъдник за добрите бъднини на Смолян.  Кметът Николай Мелемов кани всички от 23 часа на новия център с чаша червено вино и новогодишна заря, за да се поздравят с новата 2015-та година. На видеостена ще бъде излъчено и новогодишното приветствие на президента Росен Плевнелиев.  Новогодишната програма ще продължи с хора и много настроение около бъдника. За празничното настроение ще се погрижат оркестър „Класик”, фолклорна група „Родопски извор” със солисти Севда Симеонова и гайдарите Атанас Тодоров и Георги Кисьов, забавно-хумористичното Трио „Шемет” и примата на лакърдиите Веселина Бабаджанкова.

И тази година новата 2015-та ще бъде посрещната от туристи и планинари, които ще играят хоро на Рибното езеро в Рила на височина 2 хиляди 194 метра.  Това се прави от години преди 12 часа на 31 декември, каза съдържателят на близката хижа "Седемте езера" Павел Панинчев.  Десетки ентусиасти са направили предварително резервации за новогодишната нощ. Нощувката в хижата е 10 и 12 лева, езерото е дълбоко 2,5 метра и в края на декември винаги е замръзнало. Всички излизат и извиват хоро върху леда. Пеят химна, развяват трибагреника, веселят се.

И Седемте рилски езера вече са дълбоко замръзнали при студовете от последните дни. Първо замръзва "Сълзата", което е най-малкото езеро, с площ от около 2-3 декара и е на 2 500 метра надморска височина. Последно замръзнало е "Долното езеро" - на 2 000 метра.

На Седемте рилски езера и през празничните дни се качват любители на екстремни преживявания. Скиори и сноубордисти, които карат на неутъпкани и необработени писти и трасета, както и алпинистни, които катерят по улеи и висулки по замръзналите водопади, разказват хижари по Рила.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Пловдив сваля доверието си от Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай. Това потвърдиха от организацията за Радио Пловдив.  Причината е,че на последните избори движението привлече 6 хиляди гласа в областта при 12 хиляди на предишния вот. Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото..

публикувано на 29.06.24 в 13:15

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26