Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът осъжда атентата в Париж

Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече "брутална и нечовешка" атаката срещу френския седмичник "Шарли Ебдо". Според него това е недопустим варварски акт.

Това е атентат срещу свободата на всички ни, затова всички трябва да реагираме, коментира говорителят на Европейския парламент Жауме Дух. Председателят на институцията Мартин Шулц заяви, че е дълбоко шокиран от смъртоносната атака.

Лидерът на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер също осъди атентата и подчерта, че свободата на пресата и изразяването трябва да бъде защитена. Социалистите в Европарламента определиха нападението като отвратителен терористичен акт срещу свободата на словото.

Дълбок шок от варварския акт изрази и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя беше сред първите европейски представители, излезли с реакция, в която се изразява солидарност с френския народ и със свободната преса, която е основа на демокрацията.

Солидарност с Франция изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението над редакцията на френското сатирично списание Шарли абдо. Новината за ужасяващия атентат срещу журналистите ме разтърси. В тези тежки часове Германия ще подкрепя своите френски приятели. Това написа тя в съболезнователна телеграма до френски япрезидент Франсоа оланд. Меркел изказа съболезнованията към семействата на загиналите 12 журналисти и полицаи от името на целия германски народ :

Този отвратителен акт е не само нападение срещу живота на обикновените французи и срещу сигурността на Франция. Той е нападение срещу свободата на словото и правото на мнение, който не може да бъде оправдан с нищо. В тези тежки часове Германия подкрепя своите френски приятели.

Американският президент Барак Обама осъди смъртоносната атака и я нарече терористичен акт срещу съюзник. Обама е наредил на администрацията да предостави всякаква необходима помощ за изправяне на терористите пред съда.


Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на френския президент Франсоа Оланд за терористичния акт в Париж. Путин е потвърдил готовността си за продължаване активното сътрудничество в борбата срещу заплахата от тероризма.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че е шокирана от атаката и я определи като покушение срещу свободата на словото. 

Ватиканът също осъди "зловещата атака" в Париж. Това е двоен акт на насилие, зловещ, защото представлява атака както срещу хората, така и срещу свободата на печата, заяви заместник-ръководителят на ватиканската пресслужба Чиро Бенедитини.

И Арабската лига осъди остро нападението срещу сатиричния седмичник.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България осъди остро нападението във Франция

България остро осъжда нападението над редакцията на "Шарли ебдо” и извършените убийства в Париж. Това се казва в официално изявление на министър-председателя Бойко Борисов . Този  кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на..

публикувано на 07.01.15 в 16:03

Обама: Нападението срещу "Шарли ебдо" показва, че терористите се страхуват от свободата на словото

Американският президент Барак Обама нарече атаката срещу френското списание "подла" и "зла". Нападението според него показва, че терористите се страхуват от свободата на словото. Пред репортери Обама изрази своите съболезнования към парижани и..

публикувано на 07.01.15 в 20:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са..

публикувано на 20.09.24 в 19:24
Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати съществени..

публикувано на 20.09.24 в 19:19

Кирил Добрев се завръща в политиката и повежда листата на "БСП-Обединена левица" в 1-ви МИР Благоевград

Кирил Добрев се завръща в политиката и ще поведе листата на коалицията "БСП-Обединена левица" в 1-ви многомандатен избирателен район Благоевград. Добрев беше изключен от партията в края на 2021 година с решение на Националния съвет, но по-късно..

публикувано на 20.09.24 в 19:16
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга, симпатизиращ на Ахмед Доган.  Определя се като "народен..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива..

публикувано на 20.09.24 в 17:29
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев..

публикувано на 20.09.24 в 17:03