Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв вестник е "Шарли Ебдо", който стана обект на атаката в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Характерна за изданието "Шарли Ебдо" е острата социална сатира обект, на която са били и католическата църква и политическата класа. Изданието обаче се прочу по света в началото на 2006-а година, когато беше сред първите, които препечатаха предизвикалите противоречия по цял свят датски карикатури на пророка Мохамед.  Към тях седмичникът добави и свои - една от тях - на корицата, изобразяваше пророка разплакан с надпис "Трудно е да бъдеш обичан от тъпаци".

Нейният автор - Кабю, е сред убитите днес, както и колегата му - издателят Стефан Шарбоние. Той живееше  под полицейска охрана от 2012-а година заради смъртни заплахи, последвали нови карикатури на пророка Мохамед. Тогава редакцията на "Шарли Ебдо" беше запалена с коктейли "Молотов", сайтът на изданието беше обект на хакерска атака, а началната му страница беше заменена със снимка от Мека и текстове от Корана.

Съден, заплашван и обвиняван от властите, че налива масло в огъня, вестникът не променя политиката си и през 2012-а година отново осмива пророка, като този път го изобразява и гол.

На прицела на карикатуристите през годините неведнъж беше и "Ал Кайда", а напоследък "Ислямска държава" и нейният лидер.

В едно от последните си интервюта Стефан Шарбоние обяснява, че предпочита да живее прав, отколкото да умре на колене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са били четирима души. По-рано руското министерство на отбраната анонсира, че за последната седмица..

публикувано на 20.09.24 в 19:24
Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения. От Окръжния съд съобщиха, че е образувано наказателно дело срещу Лютви..

публикувано на 20.09.24 в 19:19

Кирил Добрев се завръща в политиката и повежда листата на "БСП-Обединена левица" в 1-ви МИР Благоевград

Кирил Добрев се завръща в политиката и ще поведе листата на коалицията "БСП-Обединена левица" в 1-ви многомандатен избирателен район Благоевград. Добрев беше изключен от партията в края на 2021 година с решение на Националния съвет, но по-късно Върховният касационен съд го възстанови заедно с другия наказан от Корнелия Нинова - Калоян..

публикувано на 20.09.24 в 19:16
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за доставките на оборудването.  Димов свика извънреден брифинг, след като по-рано евродепутатът Радан Кънев и..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга, симпатизиращ на Ахмед Доган.  Определя се като "народен представител от автентичното ДПС" . "Даде се привилегия на един политически субект да се регистрира извън..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. В 17.00 часа изтече крайният срок, в който..

публикувано на 20.09.24 в 17:29
Християн Мицкоски

Мицкоски: Поради липса на визия РСМ е основна тема в предизборната кампания в България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "първоаприлска шега" допускането, че партията му ВМРО-ДПМНЕ може да бъде изключена от Европейската народна партия. Такова предположение изрази евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заради споровете на Скопие със София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя вчера, че изявлението..

публикувано на 20.09.24 в 17:03