Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите почетоха паметта на жертвите на терористичния акт в Париж

| обновено на 08.01.15 в 11:57

Знамената на европейските институции в Брюксел днес са свалени наполовина.

Евродепутатите отдадоха почит на загиналите при вчерашния атентат в Париж с минута мълчание пред сградата на Европарламента. По-късно днес минута мълчание ще има и във всички сгради на Европейската комисия.

Очаква се следобед конференцията на президентите в Европарламента да реши дали да включи извънреден дебат за тероризма в дневния ред на предстоящата следващата седмица в Страсбург пленарна сесия. За това настояват френски евродепутати. Някои от тях смятат, че въпросът трябва да бъде обсъден и от Европейския съвет.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц осъди нападението над редакцията на вестника:

Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е атака срещу цивилизованото общество и осъждаме този акт на насилие.

Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос.

Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи.

Снощи в белгийската столица хиляди излязоха да изразят съчувствие и подкрепа. Те положиха цветя и запалиха свещи пред консулството на Франция, както и на разположения до Европарламента площад "Люксембург".

Много от участниците носеха плакати с надписа "Аз съм Шарли", който се превърна в символ на солидарност с атакувания вестник и на подкрепа за свободата на словото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Цветя пред посолството на Франция у нас за загиналите при атентата

Пред френското посолство в София и днес граждани поднасят цветя и палят свещи в знак на съпричастност към трагичните събития. Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставят своите послания в книгата за..

публикувано на 08.01.15 в 12:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко девет убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко девет са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са близо 60 души. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие Дахие е бил висш командир..

публикувано на 20.09.24 в 19:36
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са..

публикувано на 20.09.24 в 19:24
Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати съществени..

публикувано на 20.09.24 в 19:19

Кирил Добрев се завръща в политиката и повежда листата на "БСП-Обединена левица" в 1-ви МИР Благоевград

Кирил Добрев се завръща в политиката и ще поведе листата на коалицията "БСП-Обединена левица" в 1-ви многомандатен избирателен район Благоевград. Добрев беше изключен от партията в края на 2021 година с решение на Националния съвет, но по-късно..

публикувано на 20.09.24 в 19:16
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга, симпатизиращ на Ахмед Доган.  Определя се като "народен..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива..

публикувано на 20.09.24 в 17:29