Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През февруари ЕК излиза с нов план срещу тероризма

Жан-Клод Юнкер
Снимка: БГНЕС

През февруари Европейската комисия ще представи нов план за борба с тероризма, съобщи нейният председател Жан-Клод Юнкер. Той ще включва мерки за по-добро сътрудничество и обмен на информация между националните антитерористични служби и Европол. Ще бъде направен и детайлен анализ как действа Шенгенската система с цел подобряването й. На превантивните и изпреварващи действия ще бъде отделено особено внимание.

Юнкер заяви, че Европа несъмнено трябва да реагира на вчерашния атентат в Париж но и да запази спокойствие и да действа обмислено:

Знам от опит, че на такива събития не трябва де се реагира на следващия ден с представяне на нови предложения и мерки – защото има риск да бъдат направени грешки и да се отиде твърде далече, или недостатъчно далече.

Председателят на ЕК направи изявлението си в Рига, където днес Европейската комисия провежда срещи с латвийско ротационно председателство на Евросъюза. Там е било взето решение Комисията да отпусне допълнителна макрофинансова помощ на Украйна на стойност 1,8 милиарда евро.

Парите ще са под формата на средносрочни заеми, получаването им ще бъде обвързано с реализирането на реформи в редица области, а целта на средствата е да се стабилизира политическата и икономическа обстановка в страната, която продължава да страда от рецесия и влошаващи се показатели заради конфликта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европейският парламент насрочи извънредни дебати за тероризма

Заради атентата в Париж Европейският парламент ще проведе в понеделник в Страсбург извънредни дебати за тероризма, от Европейската комисия обявиха, че ще се включат в дискусиите. Говорителят на върховния представител за външната политика Федерика..

публикувано на 08.01.15 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-малко девет убити и десетки ранени при израелския въздушен удар срещу Бейрут

Най-малко девет са жертвите на израелския въздушен удар в Бейрут, сочат най-новите данни на ливанското министерство на здравеопазването. Ранени са близо 60 души. Предполага се, че мишена на атаката в южното предградие Дахие е бил висш командир..

публикувано на 20.09.24 в 19:36
Последствия от руска атака срещу Одеса, 21 юли 2023 г.

Руски ракетен удар порази инфраструктура на пристанището в Одеса и цивилен кораб

Пристанището на Одеса е претърпяло щети, в резултат на руски ракетен удар, съобщиха властите в черноморския град. Отломки от балистична ракета "Искандер" са повредили и търговски кораб, превозващ метални продукти под флага на Антигуа. Ранени са..

публикувано на 20.09.24 в 19:24
Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали възобнови делото срещу бившия лидер на ДПС Лютви Местан за катастрофата преди 5 години, при която загина 6-месечно бебе. Производството по него беше прекратено и върнато на прокуратурата заради допуснати съществени..

публикувано на 20.09.24 в 19:19

Кирил Добрев се завръща в политиката и повежда листата на "БСП-Обединена левица" в 1-ви МИР Благоевград

Кирил Добрев се завръща в политиката и ще поведе листата на коалицията "БСП-Обединена левица" в 1-ви многомандатен избирателен район Благоевград. Добрев беше изключен от партията в края на 2021 година с решение на Националния съвет, но по-късно..

публикувано на 20.09.24 в 19:16
Георги Димов

Георги Димов: Няма да загубим европейското финансиране за оборудване за граничен и митнически контрол

Директорът на Агенция "Митници" Георги Димов заяви, че страната ни няма да загуби европейското финансиране за доставките на рентгеново оборудване за граничен и митнически контрол. Той обаче не отговори на въпроса защо е избрано пряко договаряне за..

публикувано на 20.09.24 в 18:36
Валентин Тончев, ДПС

Валентин Тончев: Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени партии

Делян Пеевски е придобил много сериозно влияние в повечето парламентарно представени политически партии в страната. Това заяви пред БНР депутатът Валентин Тончев. Той е част от кръга, симпатизиращ на Ахмед Доган.  Определя се като "народен..

публикувано на 20.09.24 в 18:35

7 кандидати са подали документи в процедурата за избор на генерален директор на БНР

Седем кандидати са подали документи за участие в процедурата за избор на генерален директор на БНР, съобщава Съветът за електронни медии (СЕМ). По реда на приемане това са Милен Митев, Цветослава Георгиева, Хелия Чавдарова, Маргарит Русев, Ива..

публикувано на 20.09.24 в 17:29