Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас: Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина

Гръцкият премиер обеща пълна промяна в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща пълна промяна в страната. Той ще се стреми към ново споразумение с Брюксел за гръцкия дълг и за програми за растеж на икономиката. 

Правителство на националното спасение е новият кабинет в Атина, подчерта премиерът при откриване на първото заседание на министерския съвет.

Готови сме да предложим на Европейския съюз реалистичен план за решаване на въпроса с държавния дълг, както и схема за инвестиции, които гарантират възстановяване на икономиката, заяви Ципрас.

Премиерът коментира създалото се впечатление както в Гърция, така и в чужбина, че Атина се готви да взема едностранни мерки към кредиторите.

Ще преговаряме с партньорите ни от Европейския съюз в търсене на взаимноизгодно решение за държавния дълг. Страната трябва да излезе от този порочен кръг, подчерта Ципрас.

Финансовата ситуация в Гърция беше и основна тема на първото министерско заседание. На борбата с безработицата и справяне с хуманитарната криза постави особен акцент премиерът, като заяви, че СИРИЗА има програма, която ще се приложи в най-скоро време.

Предвижда се също първите законопроекти, които ще внесе правителството за гласуване в парламента, да са за подпомагане на социално слабите семейства и пенсионерите с ниски доходи.

Позициите на премиера подкрепи и коалиционният партньор "Независими гърци".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Алексис Ципрас иска честно и взаимноизгодно решение за дълга на Гърция

Гърция ще се стреми към честно и взаимноизгодно решение с Европейския съюз по въпроса с външния дълг на Атина. Това заяви премиерът Алексис Ципрас на първото заседание на новия кабинет. Ципрас откри първото заседание на новото правителство, като..

публикувано на 28.01.15 в 12:43

Бундесбанк: Евентуален край на спасителната програма за Гърция ще постави под риск финансовата система на страната

В интервю за немският вестник "Ханделсблат" членът на Управителния съвет на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че евентуален край на спасителната програма за Гърция ще има катастрофални последици за финансовата система на страната. Той също..

публикувано на 28.01.15 в 10:32

Борисов до Ципрас: България е надежден партньор на Гърция

"България и Гърция са приятелски и партньорски държави и сътрудничеството между тях има стратегически измерения". Това казва премиерът Бойко Борисов, който изпрати поздравителна телеграма до Алексис Ципрас по повод поемането от него на поста..

публикувано на 27.01.15 в 18:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм"...

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици..

публикувано на 19.09.24 в 19:22

Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов от кораба Galaxy Leader

Евродепутатът Елена Йончева се е срещнала с Любомир Чанев и Данаил Веселинов - капитана и старши помощник-капитана на кораба Galaxy Leader, който през ноември миналата година беше превзет и отвлечен от хусите в Йемен. За това съобщават от екипа на Йончева...

публикувано на 19.09.24 в 19:14
Kаводнени ферми близо до Траверсара, регион Емилия-Романя, Северна Италия, 19 септември 2024 г.

Няколко града в италианската област Емилия-Романя са под вода

Премиерите на Полша, Чехия, Словакия и Австрия обсъждат в Полша с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен помощ за пострадалите от наводненията тази седмица области в четирите страни. Щетите са за милиарди евро.  Дрезден е в..

публикувано на 19.09.24 в 19:12
Валентин Тончев

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС листите за изборите на "Алианс за права и свободи"

Ахмед Доган обсъжда в централата на ДПС в София листите с кандидати за депутати от коалицията "Алианс за права и свободи". Почетният председател на партията Ахмед Доган дойде по обяд в централата на партията без да прави изявления за медиите. Ето какво..

публикувано на 19.09.24 в 19:06
Ливанци са се събрали в кафене в южното предградие на Бейрут, за да гледат  речта на лидера на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че Израел е преминал "всички червени линии"

37 са досега жертвите на координираните експлозии на преносими комуникационни устройства в Ливан. Ранените са над 3500, съобщи министърът на здравеопазването Фирас Абиад.  Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала предупреди Израел, че е преминал..

публикувано на 19.09.24 в 18:52