Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускат язовири по поречието на Арда заради прииждащите води

Снимка: БГНЕС

Започна контролирано изпускане на язовир Кърджали, за да се освободи обем за прииждащите води на река Арда. Отворен е един от изпускателните тунели, през който в коритото на реката се изливат около 500 кубически метра вода в секунда. Изпускането ще продължи през цялата нощ. Осигурено е непрекъснато дежурство на аварийните групи. 8 са отворените клапи на другия язовир от каскада Арда - Студен кладенец.

Прелива и язовир Ивайловград.  Заради прекъснат път без достъп са 400 жители в района на момчилградското село Нановица. Там работят строителни машини за възстановяване на трасето.

Заради пороите областният управител на Кърджали Илия Илиев свика спешно заседание на кризисния щаб. Навсякъде в района има поражения от обилните валежи и бурния вятър. Десетки села са без ток, много сгради са наводнени, затворени са междуселски пътища. Само в община Джебел сигналите за щети са 120.

Валежите предизвикаха повишаване на нивата на реките в цялата страна. 7 язовира в Шуменска област преливат.

Усложнена обстановка от дъждовете и вятъра има и в Сливенска област. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера.

Река Марица при Харманли достигна максималния праг от 5 метра и 20 сантиметра. Предупреждават се жителите на квартал "Тракия" от възможно заливане на ниските части на сградите. От общината са предприели всички нужни мерки и са в готовност за отводняване, предаде кореспондентът ни Дора Атанасова.

С повишено ниво, но все още под критичните прагове са реките в община Велико Търново след обилните валежи. Разпореденото  от кмета на общината Даниел Панов денонощно наблюдение на водоемите, както и обход на критичните речни участъци ще продължи и през следващите дни, тъй като се очакват нови дъждове. Информацията  за състоянието на язовирите и реките се събира на всеки 2 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

р. Тунджа

Очаква се сериозно повишение на речните нива заради валежите

Сериозно повишение на речните нива, заради валежите, се очаква днес, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. "Червен" код, заради опасност от преливане, е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Засега нивото на река Тунджа при Ямбол..

обновено на 01.02.15 в 12:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кен Маккалъм: Руското разузнаване се опитва да създаде хаос по улиците на Обединеното кралство

Руското разузнаване се опитва да създаде "хаос" по улиците на Обединеното кралство и Европа, предупреди шефът на британското контраразузнаване MИ-5 Кен Маккалъм. Предоставяйки годишната си актуализация на заплахите за сигурността, пред които е..

публикувано на 08.10.24 в 20:40

Блокираха достъпа до популярната в Русия социална мрежа Discord

В Русия беше блокиран достъпът до популярната сред геймърите социална мрежа Discord.  От регулатора "Роскомнадзор" обясниха, че въпреки многократните предупреждения, незаконното съдържание в мрежата така и не е било остранено.  Администраторите на Discord..

публикувано на 08.10.24 в 20:14
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху призова ливанците да освободят страната си от "Хизбула"

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призова ливанците "да освободят" страната си от "Хизбула", за да приключи войната. И предупреди, че Ливан е изправен пред разруха по подобие на Ивицата Газа, която бе опустошена от израелците след..

публикувано на 08.10.24 в 20:05
Джо Байдън

Байдън отложи пътувания заради урагана "Милтън" и призова: Евакуирайте се сега

Насрочената за тази събота среща на лидерите на Германия, Франция и Великобритания с президента на Съединените щати в Берлин се отменя, предаде Ройтерс. Това стана ясно, след като президентът Джо Байдън заяви, че не може да напусне страната си докато..

публикувано на 08.10.24 в 19:56
Найден Тодоров

Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти

Служебният министър на културата Найден Тодоров предлага промяна във финансирането на културните институти след скандала с източването на държавни средства в Разградския и Смолянския театър. "Делегираният бюджет няма да бъде променен като..

публикувано на 08.10.24 в 19:44
Светослава Георгиева, архив.

5 български компании с европейско финансиране за иновации и високи технологии през последните две години

Пет български компании са получили европейско финансиране за внедряване на иновации и високи технологии през последните две години. Парите са на Европейския иновационен съвет, чиято цел е насърчаването и развитието на иновационните предприятия...

публикувано на 08.10.24 в 19:39
Проф. Галин Цоков

Няма сигнали, че не достигат електронни устройства за изпита по природни науки в 9. клас

Министърът на образованието проф. Галин Цоков заяви, че засега няма сигнали за недостиг на електронни устройства за изпита за измерване на равнището на уменията по природни науки в 9 клас. Изпитът е организиран в два дни - на 14 и 15 октомври, в..

публикувано на 08.10.24 в 19:22