Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще търси тясно сътрудничество с ЕЦБ за банковия надзор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите ще поискат тясно сътрудничество в сферата на банковия надзор с Европейската централна банка, съобщиха от финансовото министерство. Искането трябва да бъде подадено не по-късно от пет месеца преди датата, от която държавата иска да се присъедини към Единния банков надзорен механизъм. Конкретните стъпки ще бъдат предприети след попълване на състава на Управителния съвет на БНБ.

Промените в управата на Централната банка са свързани с отстраняването на подуправителя Цветан Гунев. За поста му с ресор "Банков надзор" е предложен Димитър Костов, който в момента е подуправител с друг ресор. За да бъде завършена процедурата, трябва да бъде избран и ресорен подуправител в управление "Банково", за което в момента отговаря Костов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Предложението на Иван Искров за нов подуправител на БНБ вече е в деловодството на НС

Председателят на парламента Цецка Цачева информира депутатите в началото на днешното заседание, че в деловодството на Народното събрание официално е постъпило предложение от управителя на Българската народна банка Иван Искров за избор на подуправител на..

публикувано на 30.01.15 в 10:02

Подуправителят на БНБ Димитър Костов е предложен за банковия надзор

Димитър Костов е предложен за подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор", съобщиха от Централната банка. По закон, управителят Иван Искров трябва да предложи на парламента нов подуправител след освобождаването на Цветан Гунев. В момента Димитър Костов е..

публикувано на 29.01.15 в 17:43
Цветан Гунев

Народното събрание официално освободи от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Това се случи с единодушно решение, като от 108 гласували народни представители всички бяха за освобождаването на подуправителя. Подуправителят на БНБ Цветан Гунев е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за..

публикувано на 21.01.15 в 14:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС -..

публикувано на 03.07.24 в 16:24
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на Общината.  Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града. 

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят". Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите,..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от..

публикувано на 03.07.24 в 15:57