Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за гарантиране на влоговете мина на първо четене в бюджетната комисия

Снимка: Капитал

Фондът за гарантиране на влоговете да може да предоставя ликвидна подкрепа на закъсали банки. Това предвижда приетият на първо четене от бюджетната комисия в парламента нов Закон за гарантиране на влоговете. С него се въвеждат и специални защитени депозити в рамките на три месеца, които ще са гарантирани до 250 хиляди лева. При несъстоятелност на банка всички вложители с гарантирани суми ще имат достъп до парите си в срок от седем работни дни. 

Защитените депозити имат социален характер и се отнасят за обезщетения от застраховка или при развод, както и при продажба на жилище. Те трябва да бъдат в отделна сметка, а по-високата гаранция до 250 000 лева ще е само за три месеца. В противен случай гарантирани остават парите до 196 000 лева за всички вложители. 

Според Цвета Михайлова от финансовото министерство целта е да не се стига до този сценарий. Затова се предоставя възможност при ликвидни проблеми на дадена банка Фондът за гарантиране на вземанията да й предостави временна помощ. 

Първо, ограничена до размера на сумите, които той би изплатил в процедурата след отнемане на лиценза. Така че той не може да приема прекомерен риск с това кредитиране. На второ място, всички тези действия на Фонда, извън изплащане на гарантираните депозити, се третират като държавна помощ, каза Михайлова.

Решението дали дадена банка има нужда от ликвидна подкрепа, ще се взема от БНБ, обясни Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете.

Ние можем да поискаме информация, ако някакви съмнения имаме, нещо сме поразбрали, имаме някакви лоши очаквания. Тогава ние можем да инициираме от "Банков надзор" да извърши проверка по наша инициатива, коментира Стратев.

Управление "Банков надзор" ежемесечно извършва проверки в банките по въпроси, свързани със Закона за гарантиране на влоговете. Проверки дали правилно се изчисляват влоговата база, вноските. Това е постоянна дейност, така че може да се твърди, че се очаква единствено да е поискана такава проверка от страна на Фонда за гарантиране на влоговете, посочи Тихомир Тимнев от БНБ.

С новия закон ще се промени начинът, по който се изчисляват вноските на банките във Фонда за гарантиране на влоговете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Само два процента от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш

Само два процента от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш, съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков на пресконференция в Министерството на финансите. През първите 20 работни дни след 4 декември 2014..

публикувано на 08.01.15 в 12:44

Министерският съвет одобри проект на Закон за гарантиране на влоговете в банките

Той е съобразен с европейска директива, според която изплащането на гарантираните влогове трябва да започне до седем дни от датата, на която депозитите са станали неналични. По този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална..

публикувано на 17.12.14 в 14:12

Гарантирането на влоговете обсъждат на конференция, посветена на защитата на потребителите

Гарантирането на влоговете в банките ще бъде обсъдено на конференция, посветена на защитата на потребителите. В парламента са внесени две предложения за изменение на законодателството, с което да се осигури по-добра защита на вложителите при евентуални..

публикувано на 11.12.14 в 08:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание не избра Росен Желязков за министър-председател

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха.

публикувано на 03.07.24 в 16:24
Красимира Катинчарова прави изказване в НС -  3 юли 2024 г.

Красимира Катинчарова към партиите: Не сте показали и грам покаяние за всичко, което сътворихте

По време на дебатите за гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, депутатът от "Величие" Красимира Катинчарова се обърна към всички политически сили, участвали във властта: Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от..

публикувано на 03.07.24 в 16:14
Съдебната палата в Кюстендил

Иван Белишки с условна присъда за лека телесна повреда на трима полицаи

Районният съд в Кюстендил наложи условна присъда на Иван Белишки, който се призна за виновен за причиняване на лека телесна повреда на трима полицаи. Случаят със сина на бившия кмет на Панагюрище е отпреди две години. Инцидентът станал на 26 април 2022..

публикувано на 03.07.24 в 16:09

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с черепно-мозъчна травма

Медицинският хеликоптер е транспортирал от Велинград до София жена с тежка черепно-мозъчна травма.  По данни на очевидци тя се е подхлъзнала на главната улица в града, близо до сградата на Общината.  Пострадалата е на 60 г., стоматолог в града. 

публикувано на 03.07.24 в 16:04

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят". Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите,..

публикувано на 03.07.24 в 16:01
Тошко Йорданов от ИТН на парламентарната трибуна - 3 юли 2024 г.

Тошко Йорданов: ИТН няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга партия

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет, доминиран от една или друга политическа партия, заяви по време на дебатите в Народното събрание по проектокабинета на ГЕРБ-СДС председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: Парламентът обсъжда и..

публикувано на 03.07.24 в 15:59
Пламен Димитров

КНСБ: В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани на работното място

В България няма изследване за онкологичните заболявания, причинявани от канцерогенни вещества на работното място, алармират от КНСБ.  Около 35 000 са смъртните случаи в страната годишно, посочва президентът на синдиката Пламен Димитров.  Между 5% и 7% от..

публикувано на 03.07.24 в 15:57