Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и партньорите й от еврогрупата ще постигнат споразумение в понеделник, прогнозират икономисти

| обновено на 14.02.15 в 12:26


Гърция и партньорите й от еврогрупата ще постигнат споразумение в понеделник, прогнозира пред "Хоризонт" гръцкият икономист Димитри Пападимитриос. Според него, правителството в Атина трябва да увеличи разходите, за да увеличи икономическия растеж:

Ясно е, че има различни мнения за това, как спасителната програма за Гърция е работила през годините. Европейските лидери вярват, че трябва да бъдат твърди в настояването си да се спазва програмата. Опитът обаче показа, че именно тази програма, която беше приложена в Гърция, беше катастрофална.

Има цял списък от мерки, които правителството анонсира. Реално обаче, всичко, което те трябва да направят, е да намалят страданието на хората, което те изпитват вече пета година. Всяка отделна програма, която е включена в правителствения план, е насочена към това да се справи с безработицата, да има икономически растеж, да се преодолее проблемът със заемите или казано по друг начин да се накара икономиката отново да работи, което ще доведе и до създаването на нови работни места. Разбира се, някои от реформите струват пари. Затова трябва да бъде обърнато специално внимание на данъците или по-скоро на по-доброто събиране на данъците от страна на правителството. Както и във вашата страна, така и в Гърция, има сериозен проблем с укриването на данъци и лошата събираемост. Така че приоритет номер едно, както и финансовият министър каза, е да се увеличат постъпленията от данъци като има адекватна политика за по-добра събираемост. Оказа се, че богатите хора не плащат толкова, колкото останалите, а това трябва да се промени. Ако това се случи, може да има достатъчно постъпления, така че да може обслужват и заемите на правителството. Също така трябва да се прояви политическа воля и да се потърси начин да се използват възможностите на плана на Жан-Клод Юнкер, който цели именно стимулиране на икономиката. Трябва да се използват и европейски средства, за да се финансират някои от програмите за развитие, каза още той.

По отношение на гръцките банки, икономистът коментира:Знаете, че основният проблем, който гръцките банки имат, е множеството необслужвани кредити. Това се отнася основно до четири системни банки в Гърция, които обаче са наблюдавани от Европейската централна банка и в крайна сметка са преминали през нейните стрес тестове. Трябва да кажем, че има планове на правителството за преструктурирането им и връщането им отново към "здравословни нива" на необслужваните кредити. Дали има опасност за гръцките банки? Не мисля. Дори и да има проблеми, вече има план за решаването им.


Цялото интервю с гръцкия икономист  чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33