Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на фондове с различен рисков профил обсъдиха депутатите от бюджетната комисия

Снимка: Капитал

Поетапното намаляване на таксите на пенсионните фондове и въвеждането на фондове с различен рисков профил обсъдиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, представители на Комисията за финансов надзор и на пенсионните дружества. След като през 2011-а г. законопроектът, с който таксите за обслужване на партидите за втора пенсия не беше приет, от регулаторната комисия отново настояха в рамките на три години дружествата да събират до 40% по-малко за обслужването на клиентите си. Също така те ще трябва да отделят и ресурс, който да постъпва в гаранционен фонд.

Въвеждането на т.нар. "мултифондове" отново бе предложено от Комисията за финансов надзор. Според ресорния зам.-председател Ангел Джалъзов хората, които изберат да насочат задължителната вноска за втора пенсия към частните фондове, трябва да имат две възможности - или в консервативен фонд, при който доходността е минимална, но гарантиранана в най-голяма степен, или фонд със среден риск, който може да прави такива инвестиции, които и в момента правят пенсионните дружества. В третия стълб, където вноските се правят доброволно, също ще съществуват консерванитен и среднорисков фонд, но ще могат и да се правят агресивни инвестиции. Къде да отидем и в двата варианта ще се преценява след въпросник.

Представителите на пенсионното дружество са длъжни да преценят степента на допустимия за конкретното лице инвестиционен риск. Ангажиментът е техен, така че те трябва да бъдат максимално добросъвестни в изпълнение на това тяхно задължение, обясни Джалъзов.

Шест години преди пенсиониране в универсален фонд и четири години в професионален вноските задължително да бъдат прехвърляни към консервативната схема, предлагат още от финансовия регулатор. Според Менда Стоянова от ГЕРБ заедно с възможността парите за втора пенсия да отиват в държавното осигуряване, така ще се даде наистина максимална гама от възможности.

Това наистина би довело до повишаване на доверието и може би би мотивирало повече хора да изберат двустълбовия модел, а не непременно да бъдат в НОИ, каза Стоянова.

Пенсионните фондове поискаха по-голяма яснота за управлението на втория стълб при евентуалното въвеждане на мултифондовете, но заявиха, че категорично ги подкрепят. Също така те не опонираха и на намаляването на таксите.

По този начин текстът не предвижда възможност за разнообразие на таксите към видовете клиенти, примерно, по-дългогодишни, които са редовни с осигурителни вноски към осигурителната система, от което има полза и солидарната система, което да е в рамките на това число, което е предложено от КФН, заяви Даниела Петкова от един от частните фондове.

Според управляващите обаче подобно разграничение ще накара фондовете да привличат само платежоспособни клиенти, което ще постави в неравностойно положение хората с по-ниски доходи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Средно по 1940 лв. са натрупаните пари по личните партиди за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове в края на 2014 г.

Сумата се е увеличила с 308 лв. за една година показва статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) за предварителните резултати на частните пенсионни фондове за 2014 г. В универсалните фондове задължително постъпват 5% от осигурителния доход..

публикувано на 19.02.15 в 14:43

Надали ще има отлив от частните пенсионни фондове към НОИ

Частните пенсионни фондове предложиха да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на хората, родени след 1959 г.. Дружествата настояват за  промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за..

публикувано на 04.02.15 в 16:43

Частните пенсионни фондове не приемат осигурените да имат многократно право на избор къде да постъпват вноските за втора пенсия

Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов обаче са категорични, че хората трябва да избират и правото да е многократно. Частните фондове са поискали преразглеждане на формулата, по която ще допълват пенсията от НОИ. На..

публикувано на 03.02.15 в 16:32

302 акта е съставила КФН на частните пенсионни фондове за последните 4 години

За последните 4 години Комисията за финансов надзор е издала 302 наказателни постановления на частните пенсионни фондове. В рамките на една година КФН се опитва да проверява всички 9 пенсионни дружества. Един от най-чувствителните проблеми е..

публикувано на 21.01.15 в 17:23

Комисията за финансов надзор проверява частните пенсионни фондове заради обществения интерес към тях

Това съобщи по Нова телевизия председателят на Комисията Стоян Мавродиев. По думите му дружествата са подложени на драконовски надзор, по-сериозен от този над банките. Мавродиев обясни, че пенсионните компании имат право да инвестират до 10% от..

публикувано на 19.01.15 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при..

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху..

публикувано на 05.07.24 в 19:33