Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС отмени четиригодишната присъда на Цветан Цветанов

| обновено на 19.06.15 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд отмени четиригодишната осъдителна присъда на Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието. Върховните съдии са уважили жалбата на бившия вътрешен министър, който твърди, че по време на процеса е било нарушено правото му на безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита на правата на човека и от Наказателно-процесуалния кодекс. 

Делото е върнато на Софийския апелативен съд. Решението е подписано с особено мнение от един от тримата върховни съдии -  Жанина Начева. Тя смята, че правата на Цветан Цветанов не са били нарушени.

Делото се връща при друг състав на САС, заради нарушен "критерий за безпристрастност" в мотивите на магистратите, потвърдили четирите години затвор на Цветанов. Делото стана популярно като "Шестте Не", сложени от бившия вътрешен министър под разрешени от съдия СРС. Те са били поискани и разрешени за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и още двама заподозрени, но през 2011 -  и само тогава и за този разследван, Цветанов пише "Не" с три удивителни. 
Съдиите Татяна Кънчева и  Биляна Чочева пишат:
Защитата с основание възразява, че при обосноваване на субективната съставомерност на деянието, съдът използва спекулативни предположения и инсинуации, развива конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период. Умисълът и специалната цел, като субективен елемент на престъплението, не се предполагат, а следва да бъдат установени по несъмнен и категоричен начин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново начало на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Очаква се да започне делото за смъртта на 15-годишния Филип. Момчето беше прегазено през септември миналата година на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" от автомобил, управляван от 37-годишния Петър Тодоров. Той е с обвинение за причиняване на смърт при евентуален умисъл. Според експертизите Тодоров е шофирал с 88 километра в..

публикувано на 21.06.24 в 08:52
Антъни Блинкън

Южна Корея и САЩ осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея

Външният министър на Южна Корея Чо Те-джун и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха новия договор между Русия и Северна Корея като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност. Това се казва в изявление на външното министерство в Сеул. САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея Чо Те-джун..

публикувано на 21.06.24 в 08:46

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международният фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село Средно градище ще има Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03