Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва разузнавателна мисия в Средиземно море за спиране на трафикантите на хора

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) започва разузнавателна мисия в Средиземно море, която да спре трафикантите на хора и да разбие техния бизнес модел. Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини обясни, че първата фаза от военноморската операция не изисква разрешение от Съвета за сигурност на ООН въпреки несъгласието на либийските лидери:

Впечатлена съм от единодушието и скоростта, с която успяхме да стигнем до това. Обсъдихме въпроса и с различни партньори от Либия, но процесът е свързан с подобряването на политическия диалог там. Във всеки случай ние можем да започнем нашата военноморска оперция, защото има неща, които ние имаме право да извършваме в международни води още сега, без резолюция на ООН.

Първите кораби и самолети, които ще участват в разузнавателната мисия, ще бъдат на разположение в рамките на седмица:

Това може би е първият път, в който Европейският съюз реагира на проблема с миграцията толкова сериозно и по такъв бърз начин и както знаете - единодушно и в пълно съгласие. Бих казала, че това е знак, че Европейският съюз се опитва да обърне страницата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Галин Цоков

Няма сигнали, че не достигат електронни устройства за изпита по природни науки в 9. клас

Министърът на образованието проф. Галин Цоков заяви, че засега няма сигнали за недостиг на електронни устройства за изпита за измерване на равнището на уменията по природни науки в 9 клас. Изпитът е организиран в два дни - на 14 и 15 октомври, в държавните, общинските и в частните общообразователни училища: "И зпитът затова се организира в два..

публикувано на 08.10.24 в 19:22

Украйна обвини Русия, че отново застрашава корабоплаването в Черно море

Украйна обвини Русия, че отново застрашава свободата на корабоплаването в Черно море - след като за два дни от ракетни удари бяха повредени два търговски кораба в украински пристанища. На окупирания полуостров Крим пожар на нефтена база, предизвикан вчера от украински дронове, наложи частична евакуация. В Донбас натискът на руската армия не отслабва...

публикувано на 08.10.24 в 19:11

Унгария ще продължи да блокира заем на Г-7 от 50 млрд. долара за Украйна до изборите в САЩ

Унгария ще продължи да блокира заем на Г-7 от 50 милиарда долара за Украйна до изборите в Съединените щати, съобщи унгарският финансов министър Михай Варга.  През юни групата на седемте най-развити държави взе решение да финансира Украйна чрез заем, обезпечен главно със замразените активи на руската Централна банка в Европа.  Съединените щати искат..

публикувано на 08.10.24 в 19:08
Кметът на Дупница Първан Дангов

Пореден съдия си направи отвод по дело срещу кмета на Дупница

И съдия Ели Анастасова си направи отвод по делото, по което обвиняем е кметът на Община Дупница Първан Дангов, а пострадал е началникът на Районното управление на полицията  Йордан Зарев. Така насроченото за 15.10.2024 г. разпоредително заседание се отлага, съобщиха от правораздавателното ведомство. Делото срещу кмета на Дупница Първан..

публикувано на 08.10.24 в 18:57
Шейх Наим Касем говори по телевизионния канал на

Наим Касем, "Хизбула": Подкрепяме политическите усилия за спиране на огъня

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" за първи път не изключи прекратяване на огъня без да поставя условието за край на войната в ивицата Газа. Израел обяви, че е пратил войски в югозападен Ливан срещу позиции на групировката и обяви, че соченият за наследник на лидера на "Хизбула" шейх Хасан Насрала вероятно също е убит.  Израелската армия..

публикувано на 08.10.24 в 18:56

МОСВ отрече да предоставя на ЕС некоректни данни за чистотата на въздуха у нас

Министерството на околната среда и водите отрече обвинението, че укрива данни за чистотата на въздуха в градовете. Съобщението идва, след като по-рано днес в публичното пространство беше изнесена информация от два независими източника, че Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана. Адвокат: Националната..

публикувано на 08.10.24 в 18:41
Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами

Великобритания наложи санкции на Русия заради използването на химически оръжия

Обединеното кралство санкционира руски войски и техния командващ за използването на "варварски“ химически оръжия на бойното поле в Украйна, съобщи "Скай нюз". Британското министерството на външните работи е заявило, че силите на Москва "открито са признали, че са използвали опасни химически оръжия на бойното поле".  Широко разпространено е..

публикувано на 08.10.24 в 18:27