Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза

| обновено на 08.07.15 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Неуспех на съдебната реформа ще доведе до правителствена криза. Това предупреди Радан Кънев от Реформаторския блок, ден след като представителите на опозицията и на АБВ в ресорната комисия отхвърлиха проекта за промени в Конституцията:

За България съдебната реформа, в случая конституционната реформа, е това, което за Гърция е финансовата стабилност - ясен критерий дали ние ще бъдем същинска част от обединена Европа, или ще бъдем безгласна периферия и провинция, каквато сме в момента. Така че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии - БСП, ДПС и АБВ, е огромна. Не е редно ние да поставяме стабилността на държавата в зависимост от опозиция, но ако не се случи разделянето на ВСС и съдебната реформа по законодателен път, това безспорно е правителствена криза. Аз в никакъв случай не съм загубил надежда за гласуването на първо четене. Тепърва ни предстоят срещи с опозицията и преговори по тези въпроси.

Малко по-късно от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок се обърна директно към партньорите от АБВ:

Ние настоятелно очакваме от представителя на нашите партньори от АБВ в изпълнителната власт, вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени.

Министърът на правосъдието Христо Иванов коментира, че в този парламент аргументите няма да надделеят и това се е видяло с тази вяла и изключително неаргументирана дискусия на парламентарната комисия вчера. По думите му, надделяват политическите сделки и те са доста евтини.

В интервю за Нова телевизия Иванов подчерта, че важният факт в момента е наличието на конкретно предложение за реформиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е централната трансмисия за търгуването на дела. Без ВСС търговията с дела и тоталната безнаказаност е невъзможна, каза той. 
Председателят на временната комисия за промяна в Конституцията Димитър Лазаров поиска партиите, които декларират, че искат съдебна реформа, да я подкрепят в пленарната зала. Ако някой претендира, че е за реформа в съдебната система, то нека да започне процедурата между първо и второ четене за изменение на Конституцията, каза Лазаров:
Нека политическите партии и тези, които подкрепят това правителство, и тези, които са в опозиция, в частта за съдебна реформа да отговорят защо всички са "за", очакванията на обществото са "за", очакванията на ЕС и всички институции са "за" промяна, а на практика се гласува против тази промяна. Съдебната реформа не се изразява само и единствено с промяна в конституцията. Съдебната реформа означава промяна и в процесуалните закони, с оглед облекчаване на процедурите в разследване на престъпления, в ГПК, в закона за съдебната власт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Иванов: Действа една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници

Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела. Това заяви в Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов .  Той каза още, че у нас функционира една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници .  Иванов..

публикувано на 08.07.15 в 09:48

Парламентарната комисия за промени в Конституцията отхвърли проекта на управляващото мнозинство

Временната комисия за промени в Конституцията отхвърли на първо четене проекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители. Против измененията гласуваха членовете на комисията от "БСП лява България", ДПС, АБВ и "Атака". ГЕРБ, Реформаторският..

публикувано на 07.07.15 в 19:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия ще продължи граничния контрол до намиране на европейско решение за нелегалната миграция

Германия ще продължи граничния контрол, докато бъде намерено решение на европейско равнище за овладяване на нелегалната миграция, обяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.  Приоритет за Германия остава влизането в сила и прилагането на..

публикувано на 10.10.24 в 22:10

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври, обявиха от Кипърската асоциация на хотелиерите. Негативната тенденция в края на активния летен сезон е на фона на поставянето на нови рекорди в туристическия сектор...

публикувано на 10.10.24 в 22:00
Повредена сграда след израелски военен удар в района на Нувейри в Бейрут, Ливан, 10 октомври 2024 г.

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелския въздушен удар тази вечер в централната част на Бейрут, съобщава ливанското министерство на здравеопазването. Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава. Израелски въздушен..

публикувано на 10.10.24 в 21:55

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм". През миналата година са отчетени близо..

публикувано на 10.10.24 в 21:50
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните..

публикувано на 10.10.24 в 21:35
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) пристигат, за да говорят с медиите след срещата си в Елисейския дворец в Париж, 10 октомври 2024 г.

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви Володимир Зеленски

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в Париж - втората от спирките в западноевропейската му обиколка днес в търсене на допълнителна подкрепа за страната му. Зеленски се срещна с Макрон в Париж..

публикувано на 10.10.24 в 21:21

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа..

публикувано на 10.10.24 в 21:20