Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби за изборни нарушения в съдилищата в Търново, Варна и Пловдив и в ОИК - Благоевград

| обновено на 03.11.15 в 17:44

В Административния съд във Велико Търново са насрочени две дела по жалби за нарушения на първия тур на местните избори. На 5 ноември ще бъде разгледано искането на "Движение 21" за касиране на изборите за общински съветници в Горна Оряховица заради подозрения за неточно отчитане на гласовете. Същото искат ДПС и Българският демократичен център. 

Ден по-късно съдът ще гледа жалба на кандидата за общински кмет и съветник във Велико Търново Румен Димитров от коалиция "Нашият град".

Той също не беше избран и иска касиране на вота с мотива, че има подправени секционни протоколи, а на един кандидат за съветник ОИК е отказала регистрация, въпреки решение на Върховния административен съд, той да бъде вписан.

Седем жалби с искания за обжалване на решения на ОИК - Варна са внесени в Административния съд в града досега. Две дела са насрочени за 6-ти ноември по жалби за касиране на изборите в село Стефан Караджа и в село Невша, по три - на кандидати за общински съветници във Варна - е даден срок за представяне на доказателства, а още две предстои да бъдат насрочени.

Постъпили са и жалби за касиране на изборите за кмет и общински съветници във Варна от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, както и съвместна жалба по същия повод от коалиция "Живот за Варна" на Данаил Папазов, от инициативния комитет на проф. Анелия Клисарова и от кандидата за общински съветник на коалиция "Реформатори и патриоти" Николай Недков.

Като мотив за искането са посочени съществени нарушения в организирането и провеждането на изборите, както и при отчитането на резултатите.

В Пловдивския административния съд са постъпили 33 жалби за оспорване на местните избори в града . Председателят на съда  Георги Петров заяви, че  всяка от тях ще бъде разгледана по същество в седемдневен срок, а след това съдът ще се произнесе след още две седмици.  По-рано днес  от Патриоттичния фронт заявиха , че настояват за касиране на изборите в града заради множество нарушения.

И в Благоевград има искания за касиране на вота. Две  жалби бяха внесени днес в ОИК.  Под жалбата, оспорваща избора на Атанас Камбитов за кмет на общината са се разписали местните лидери на  БСП, Атака, НФСБ, Зелената партия и  местното сдружение ЕКИП, чийто лидер също беше кандидат за поста. Малко след това в ОИК беше входирана втора жалба, която иска касиране на резултатите от изборите за общински съветници. Тя е подписана от 10 политически партии в областния център.  Като основен мотив  и в двете жалби са посочени множество нарушения в изборния ден и в протоколите  на СИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел присъства на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург, Франция, 7 октомври 2024 г.

Дебат в Европейския парламент, посветен на годишнината от атаката на "Хамас" в Израел

"Израел няма друг избор" - тази теза бе поддържана от повечето евродепутати по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на годишнината от терористичната атака на "Хамас" срещу държавата и последвалите военни операции на Израел в Газа и Ливан. Тогава бяха отвлечени над 200 души, като повечето от тях все още са в плен.  Светът..

публикувано на 07.10.24 в 22:20
Станислав Стоянов

Станислав Стоянов в ЕП: Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано

"Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на нуждите по отношение на сигурността", каза евродепутатът Станислав Стоянов от групата "Европа на суверенните нации" по време на дебат в Европейския парламент.  "Шенгенското споразумение трябва да бъде реформирано, за да гарантира сигурността на страните членки и нулева нелегална миграция. Това..

публикувано на 07.10.24 в 22:09
Снимката е илюстративна, архив.

Над 40 ранени при катастрофа с училищен автобус в Северна Ирландия

Повече от 40 души са ранени при катастрофа на двуетажен училищен автобус в Северна Ирландия. Инцидентът е станал в графство Даун, където двуетажният автобус се е преобърнал. На място веднага са пристигнали полицейски коли, линейки и пожарни. По-голяма част от пътниците са ученици от колежа "Странгфорд". Според информация от местната Бърза помощ 43..

публикувано на 07.10.24 в 21:48
Илва Йохансон

Еврокомисар Йохансон отправи призив да бъде одобрено пълноправно членство на София и Букурещ в Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отправи призив към министрите на вътрешните работи да вземат решение в полза на пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Тя каза това по време на дебат в Европейския парламент, посветен на пространството за свободно движение: "България и Румъния са постигнали повече от очакваното и..

публикувано на 07.10.24 в 21:44
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

И израелското правителство, и "Хамас" обявиха решително, че ще продължат войната

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел, наречено "Потопът на Ал Акса", при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени. Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести година от нападението на "Хамас" срещу Израел При започналата..

публикувано на 07.10.24 в 21:37
Министърът на земеделието д-р Георги Тахов (на снимката) е уверил, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева

Земеделските производители остават в протестна готовност, чакат среща с министър Петкова

Заради забавените плащания по втория транш от т.нар. украинска помощ, земеделските производители запазват готовността си за протести. Правителството отпусна 200 млн. лв. от договорените средства, но остават още 125 млн. лв., за които има към момента само уверение от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, че ще бъдат изплатени до края на..

публикувано на 07.10.24 в 20:34

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

С възпоменателна церемония в централната софийска синагога и призиви за мир беше отбелязана първата годинина от терористичната атака на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел. Инициативата е на организацията на евреите в България "Шалом" и посолството на Израел. Председателката на Народното събрание Рая Назарян, служебни министри,..

обновено на 07.10.24 в 20:28