Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия планира да замрази работата по изграждането на «Турски поток» и ядрената централа в Аккую  

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общата година на културата между Русия и Турция, която трябва да се проведе през 2017 година ще бъде отменена обяви специалния представител по културните въпроси на президента Путин – Михайл Швидкой. Тя трябваше мащабно да покаже колко са близки Турция и Русия, по време на която трябваше да има много общи мероприятия с подкрепата на висшите политици в Москва и Анкара.  Според Швидкой в близко време подобни инициативи не могат да се проведат. Той отбеляза, че след свалянето на руския военен самолет в Сирия е необходимо да се търси нова форма на сътрудничество.                                                             

Президентът Путин поиска от Анкара да се извини за сваления руски самолет в Сирия и материална компенсация за щетите. Отказа на турския президента Реджеп Ердоган да се извини на Русия стана за всички  руски електронни медии в Москва за секунди  водеща новина. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Анкара е помощник на международния тероризъм с действията си със свалянето на руския самолет в Сирия. От външнополитическото ведомство на Русия отправиха призив към руските граждани, които са в Турция да се приберат.   

В Москва се заговори, че Русия може да ограничи пътуванията на турски авиокомпании на нейна територия. Говорителят на президента – Дмитрий Песков изрази надежда, че Турция няма да наруши споразуменията от Монтрьо, които регулират достъпа на кораби през Проливите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състояние на тревога в цяла Гърция заради пожарите

Гърция обяви състояние на тревога в цялата страна заради пожарите. Днес е най-горещият ден - с температури 43 градуса. Гражданска защита информира, че днес метеорологичните условия са изключително тежки - високи температури и силен вятър. Рискът от пожари е висок в цялата страна. Властите пренасочиха към Драма пожарни екипи от околните..

публикувано на 18.07.24 в 12:44

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари. Лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 18.07.24 в 11:42
Село Воден след пожара.

Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. В овладяването на пожара отново се включи хеликоптер, тъй като част от замесените вече огнища се..

публикувано на 18.07.24 в 11:05
Станислав Балабанов

ИТН са готови за разговор с ДБ, но без ПП

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на парламентарната група на  "Има такъв народ", те са в готовност да разговарят с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната", които по думите му са "заложници на Кирил Петков": "За първи път видях разум в представителите на..

публикувано на 18.07.24 в 10:58

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата..

публикувано на 18.07.24 в 10:18